Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Боротися з борщівником немає сенсу

Боротися з борщівником немає сенсу
Інтернет-видання лякають мешканців Закарпаття та туристів статтями про страшні опіки борщівником. При цьому в жодному з них не повідомляється, як треба поводити себе з рослиною, з якої безрезультатно...

Інтернет-видання лякають мешканців Закарпаття та туристів статтями про страшні опіки борщівником. При цьому в жодному з них не повідомляється, як треба поводити себе з рослиною, з якої безрезультатно борються комунальники Мукачева та Ужгорода. В Мукачеві покосили борщівник вздовж берегу Латориці, тепер спостерігають, як він знову відростає. В Ужгороді пішли далі: зрозумівши, що косити його неефективно, вирішили обробити його «спеціальними засобами». Те що ці «засоби» після дощу змиються в річку Уж, звичайно, нікого сильно не турбує.

ВІДЕО ДНЯ

Редакція інтернет-видання "Панорама Мукачева"  знайшла "експерта з борщівнику", якщо можна так висловитися. Мирослав Гавришко, заступник головного лікаря Мукачівської ЦРЛ, свого часу захищав наукову роботу, присвячену цій рослині. Ось що, зокрема, він прокоментував:

– Мирославе Гавриловичу, наскільки небезпечний борщівник?

Реклама

– Найперше треба усвідомити, що борщівник, власне, не призводить до опіків. Медичним терміном це називається фітофотодерматит, тобто це є алергією. У даному слові «фіто-» стосується безпосередньо борщівника, як високомолекулярного білка, а «фото-» стосується сонячного проміння. Отже, для ураження необхідно, щоб обидва фактори виконувались – тіло повинне контактувати з борщівником, а сонячне проміння має відкрити пори для вільного входження високомолекулярного білка.

– Який процес проходить в організмі?

Реклама

– Проходить алергійна реакція, індивідуальна для кожної людини. Для прикладу, мешканці села, які годують худобу борщівником, абсолютно адаптовані до нього. Натомість, люди, що не мали з ним справу, можуть пережити навіть анафілактичний шок. Це можна порівняти з укусом шершня – деякі люди переносять його без особливих ускладнень, для інших він загрожує набряком квінке, що може призвести до серйозних наслідків, якщо вчасно не звернутись по допомогу.

– Що робити при ураженні борщівником?

– Навіть при незначних ураженнях, медики застерігають: ні в якому разі не займайтесь самолікуванням! Все, що ви можете зробити – промити місце ураження водою кімнатної температури, та прикласти чисту серветку чи носовичок. Ніяких мазей, чи ліків – адже від алергії потрібне обстеження і консультація лікаря.

Реклама

– Чи були випадки госпіталізації уражених борщівником пацієнтів?

– У цьому році був всього один випадок, це була жінка ромської національності, яка отримала множинне ураження борщівником – до 80% тіла. Але там були і ускладнення – адже вона місяць не зверталася до нас, і почалася інфекція.

– На вашу думку, як треба боротися з борщівником?

– З ним немає сенсу боротися. Борщівник – дуже важлива харчова ланка у природі. Треба вміти з ним поводитися. Ніхто ж не лізе у вулик з бджолами за ложкою меду без захисного спорядження. Так само й борщівник – винищити його практично неможливо, треба просто знати, які він може нести загрози.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно