Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Що таке варикозне розширення вен і чим воно загрожує здоров’ю?

Що таке варикозне розширення вен і чим воно загрожує здоров’ю?

Що таке варикозне розширення вен і чим воно загрожує здоров’ю?
Останнім часом побільшало випадків звернень людей з ускладненими формами захворювань вен нижніх кінцівок, що загрожує не тільки працездатності, а й життю недужих. Найчастіше – це прояв варикозного...

Останнім часом побільшало випадків звернень людей з ускладненими формами захворювань вен нижніх кінцівок, що загрожує не тільки працездатності, а й життю недужих. Найчастіше – це прояв варикозного розширення вен.

ВІДЕО ДНЯ

Тож що таке варикозне розширення вен і чим воно загрожує? Перш за все слід сказати, що венозний кровотік, тобто – рух крові від ніг до серця здійснюється двома венозними сітками – на ¾ глибокою і на ¼ поверхневою (підшкірні, «видимимі») венозними системами. В свою чергу, поверхнева венозна система «включається» на повну потужність тільки у випадку значних фізичних навантажень, являючись свого роду резервною. Водночас, не вдаючись в анатомічні подробиці, можна сказати, що при варикозному розширенні вен нижніх кінцівок надміру розтягнуті стінки поверхневих вен не можуть забезпечити адекватний кровотік – у цих венах затримується від ½ до ¾ венозної крові нижніх кінцівок. Звідси і всі симптоми захворювання: відчуття важкості в ногах, зміна забарвлення шкіри ніг, судоми литкових м'язів, набряки, трофічні виразки і одне з найбільш грізних ускладнень – гострий тромбофлебіт. Це – процес, коли у поверхневих венах на фоні запалення утворюються тромби, що швидко «ростуть» по ходу вен і можуть призвести до трамбування, закупорювання глибокої венозної системи, а це вже реальна небезпека для життя.

Слід сказати, що варикозне розширення вен – спадкове захворювання, тому, якщо воно проявилось – не слід чекати зворотного розвитку. Консервативне лікування (гелі, краплі, таблетки, фізпроцедури) можуть дати лише частковий, в більшості випадків – тимчасовий ефект. Єдиним радикальним засобом залишається оперативне лікування – венектомія. Більшість людей до цього ставиться скептично, і цьому є пояснення. В минулому такі операції проводились за методикою, яка забезпечувала гарний косметичний ефект, але ніколи не гарантувала повного виліковування, часто спостерігались рецидиви захворювання. Однак нині на основі новітніх досліджень, завдяки сучасним методикам цю проблему вдалося усунути. При оперативному лікуванні видаляється сама першооснова захворювання – варикозно змінені вени, що в принципі усуває більшість симптомів захворювання і всі небезпечні ускладнення. Ці оперативні втручання, після необхідних обстежень, виконуються в хірургічному відділенні №2 нашої центральної районної лікарні. Отож не потрібно багато часу та зусиль, щоб таким хворим обстежитись і проконсультуватись з кваліфікованим спеціалістом, не чекаючи небезпечних ускладнень. Краса, здоров'я і життя людини – в руках самої людини, про це слід пам'ятати.

Реклама

Сергій Паламарчук, завідуючий  хірургічним відділенням №2 Мукачівської ЦРЛСтепан Скальський, лікар-хірург Мукачівської ЦРЛ

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно