Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

В УжНУ розробляють екологічні комп’ютерні технології

В УжНУ розробляють екологічні комп’ютерні технології
Співробітники кафедри комп’ютерних систем та мереж інженерно-технічного факультету УжНУ розпочали роботу над міжнародним проектом TEMPUSGREENCO Green Computing& Communication. 16-17 листопада...

Співробітники кафедри комп’ютерних систем та мереж інженерно-технічного факультету УжНУ розпочали роботу над міжнародним проектом TEMPUSGREENCO Green Computing& Communication. 16-17 листопада 2012 року в «Харківському авіаційному інституті» пройшла перша координаційна зустріч учасників-партнерів проекту. Про це повідомили в УжНУ.

ВІДЕО ДНЯ

Створення проекту пов’язане з життєво-важливими екологічними проблемами всього людства, такими як отримання та раціональне використання енергії та ресурсів в цілому. В області інженерії ці проблеми формуються та досліджуються в декількох напрямах, що об’єднуються поняттям «green» (відновлювані джерела енергії, мінімізація енерговитрат, виключення або зменшення до допустимого рівня шкідливого впливу на людство та навколишнє середовище і т.д.).

ІТ та комп’ютерна інженерія в екологічному контексті грають двояку роль. З одного боку, комп’ютерні засоби та технології є засобами управління енергосистемами та ресурсами і можуть підтримувати енергозберігаючі режими, а з іншого – вони самі є споживачами енергії і по мірі інтенсифікації впровадження ІТ об’єм енергоспоживання (його абсолютна та/або відносна складові) може зростати. Всі ці обставини привели до появи термінів GreenComputing, GreenCommunication(GCC).

Реклама

Особливості освітніх програм спеціалістів комп’ютерної інженерії, підготовки ІТ-спеціалістів, число яких зростає з року в рік, такі, що в більшості університетів вони в кращому випадку в окремих курсах розглядають деякі питання зниження енергоспоживання на рівні окремих технічних рішень. Є приклади розробки окремих магістерських курсів в деяких університетах Європи та США. В Україні та інших країнах СНД такі курси відсутні. Таким чином, маємо виклики в освітній (інженерній), професійній (технологічній) і культурній (виховній) сфері для спеціалістів в області комп’ютингу та комунікацій.

Що стосується конкретно нашого регіону, то питання підготовки кваліфікованих кадрів з «зелених» технологій є надзвичайно актуальним, оскільки Закарпаття належить до енергодефіцитних регіонів. Лише 6-8% споживаної електроенергії виробляється в області. Решта є енергоносіїв надходять з-поза меж області, хоча Закарпаття є унікальним регіоном з потенціалу гідроенергетичних ресурсів малих та середніх річок, який складає третину від загального потенціалу малих та середніх річок держави. Перспективним є також використання в низинних частинах області сонячної енергетики, оскільки термін сонячного освітлення тут складає близько 2000 годин щорічно.

Реклама

В рамках проекту TEMPUSGREENCO об’єднані зусилля викладачів та вчених провідних українських, російських та європейських університетів для створення освітньої бази для вивчення питань «зелених комп’ютерних технологій та комунікацій».

Партнерами проекту є:

- Ужгородський національний університет

Реклама

- Національний аерокосмічний університет «Харківський авіаційний інститут», м. Харків

- Одеський національний політехнічний університет, м.Одеса

- Донбаський державний технічний університет, м.Алчевськ

- Інститут проблем моделювання в енергетиці ім. Г. Є. Пухова Національної академії наук України, м. Київ

- Newcastle University, Newcastle upon Tyne, UK

- Leeds Metropolitan University, Leeds, UK

- Universityof Zilina, Zilina, Slovakia

Реклама

- Universityof Ioannina, Ioannina, Greece

- Institute of Information Science and Technologies, Pisa, Italy

- Бєлгородський державний технологічний університет імені В. Г. Шухова, м. Бєлгород, Росія

- Північно-Кавказький державний технічний університет, м. Ставрополь, Росія

- Пермський національний дослідницький політехнічний університет, м. Перм, Росія

- Саратовський державний університет імені Чернишевського М. Г.

- Інститут проблем точної механіки Російської академії наук, м. Москва, Росія

Реклама

Христина Чернявська, ст. лаборант кафедри КСМ

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно