Закарпатці надають перевагу пшеничному хлібу
Про це сьогодні під час брифінгу розповів в.о. голови Закарпатського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Павло Калинич.
ВІДЕО ДНЯЗакарпатці більше полюбляють пшеничний хліб: споживання житньо-пшеничного складає тільки 5-7%
На сьогодні, розповів Павло Калинич, на ринку хліба та хлібобулочних виробів в області зареєстровано 166 суб’єктів господарювання. Однак, значна частина з них не працює: фактично здійснюють діяльність тільки 78, і такої кількості абсолютно достатньо для забезпечення населення області виробами.
Реклама«За роки незалежності на ринку хліба і хлібобулочних виробів відбулися значні зміни. Колись у нас здійснювали діяльність 17 потужних хлібокомбінатів. Однак, за часи Незалежності ситуація змінилась, всі ці великі підприємства припинили своє існування. Останнє велике монопольне утворення, «Ужгородський хлібокомбінат», закрив вирибництво у 2000 році, не витримавши конкуренції», – розповів в.о. територіального відділення антимонопольного комітету.
За словами Павла Калинича, впродовж листопада з метою запобігання необґрунтованому підвищенню цін на хліб та хлібобулочні вироби в області, антимонопольники проводили відповідні перевірки. «Як відомо, у Києві на початку листопада було зафіксовано підвищення цін на хліб соціально-важливих сортів підприємством «Київхліб», мали місце аналогічні випадки і в інших областях, наприклад, на Львівщині, Одещині, Миколаївщині. Моніторинг цін на хліб та хлібобулочні вироби у Закарпатті також відобразив намагання окремих учасників ринку у листопаді необґрунтовано підвищити ціни на цей соціально-важливий продукт. Відтак, 19 найбільшим виробникам на ринку було озвучено попередження щодо неприпустимості підняття цін на соціально-важливі сорти хліба», – розповів Павло Калинич.
РекламаЦіни на соціально-важливі сорти хліба в області, за його словами, впродовж року не мінялись. Крім того, ціни на так сорти хліба у нас навіть нижчі, ніж в більшості інших областей. Що цікаво: закарпатці, за словами Павла Калинича, віддають перевагу все більше пшеничному хлібу першого ґатунку. А от житньо-пшеничний купують менше. «Для порівняння: у Київській області споживання соціальних сортів хліба (житньо-пшеничиний) складає 30-40%, у Закарпатті, натомість – усього 5-7%, закарпатці віддають перевагу хлібу пшеничному, вищого ґатунку", – зазначив в.о. голови обласного територіального відділення Антимонопольного комітету.
Тетяна Кашуба