Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Ужгородський аеропорт винен грошей компанії Microsoft

Ужгородський аеропорт винен грошей компанії Microsoft
Господарський суд Закарпатської області зобов'язав комунальне підприємство «Міжнародний аеропорт Ужгород» виплатити корпорації Microsoft компенсацію за використання неліцензійного програмного...

Господарський суд Закарпатської області зобов'язав комунальне підприємство «Міжнародний аеропорт Ужгород» виплатити корпорації Microsoft компенсацію за використання неліцензійного програмного забезпечення. Це перша справа проти комунального підприємства, рішення в якому прийнято господарським судом на користь Microsoft.

ВІДЕО ДНЯ

В ході судового розгляду, що тривав більше року, суд встановив, що Ужгородський аеропорт використовував шість комп'ютерів з нелегальним програмним забезпеченням в адміністративних цілях, а також в касах для продажу квитків пасажирам. Даний факт був виявлений в результаті міліцейської перевірки підприємства, проведеної раніше співробітниками Закарпатського обласного управління МВС.

Незважаючи на те, що слідство у кримінальній справі, порушеній за підсумками даної перевірки, було в подальшому призупинено, оскільки не змогло встановити, хто саме встановив піратські програми на комп'ютери підприємства, це не завадило правовласнику звернутися з позовом до господарського суду проти самого підприємства як юридичної особи.

Реклама

У рішенні суду від 28 вересня 2012 зазначено, що «ні акт контрольної перевірки, ні постанову про порушення кримінальної справи від 13.03.2009 року відповідачем не оскаржувалися. А значить, як власник комп'ютерів, він несе відповідальність за ті копії програм, які зберігаються в цифровій формі в пам'яті таких комп'ютерів. Це дає підстави для висновку про незаконне використання неліцензійних (контрафактних) комп'ютерних програм ... ».

Суд також визначив, що кожна неліцензійна копія програмних продуктів Microsoft, виявлена ​​на комп'ютерах аеропорту, розцінюється як окремий факт порушення авторського права, за кожен з яких відповідач зобов'язаний виплатити компенсацію.

Реклама

Її мінімальний розмір згідно із законом складає 10 мінімальних заробітних плат, а це близько 10 тис. гривень.

«У цілому ситуація з використанням нелегальних програм у держсекторі залишається катастрофічною - більше 70% програм на держпідприємствах і в держорганах неліцензійні і ми не бачимо ніяких дій з боку держави для вирішення проблеми. Тому нам доведеться вдаватися до судів і надалі », - зазначив Юрій Омельченко, керівник департаменту захисту інтелектуальної власності« Майкрософт Україна ».

За словами юридичного представника Microsoft Владислава Шаповала, недавні зміни в судовій практиці дали правовласникам більше можливостей для захисту своїх авторських прав. Зокрема, зараз українські суди розцінюють наявність неліцензійних копій програм на комп'ютері користувача як однозначне порушення авторського права і прирівнюють його, наприклад, до продажу піратських дисків на ринку. Крім того, для задоволення позову про стягнення компенсації господарському суду тепер достатньо самого факту міліцейської перевірки, що виявила подібне «зберігання ПО», не залежно від того, чи мала ця перевірка небудь продовження.

Реклама

У вересні 2012 року юридичний представник Microsoft направив попереджувальні листи 25 великим українським компаніям, підозрюваним у неліцензійному використанні програмних продуктів корпорації. Крім цього, за минулий місяць в рамках досудового слідства по раніше порушеними кримінальними справами корпорацією Microsoft було заявлено 10 цивільних позовів до порушників про стягнення з них грошової компенсації (загальна сума позовних вимог перевищила 1,586 млн. гривень). Зараз в українських судах перебуває 60 кримінальних справ про порушення авторських прав Microsoft.

Всього у 2012 році судами України відносно порушників авторських прав корпорації Microsoft було винесено 27 обвинувальних вироків. У більшості випадків в якості основної міри покарання суди застосовували штраф у розмірі від 3400 грн. до 34 000 грн. або позбавлення волі від 1 року до 3 років умовно, а в якості додаткової міри - конфіскацію з подальшим знищенням всіх матеріальних носіїв контрафактних програм. Посадові особи підприємств також ризикують кріслом - для них закон передбачає покарання у вигляді позбавлення права займати певні посади на строк до трьох років.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно