Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Москаль спитав у академіків чи існує русинська мова

Москаль спитав у академіків чи існує русинська мова
Хоч і впевнений, що її не існує. Нардеп, перший заступник голови Комітету ВРУ з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Геннадій Москаль направив депутатське звернення директору...

Хоч і впевнений, що її не існує.

ВІДЕО ДНЯ

Нардеп, перший заступник голови Комітету ВРУ з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Геннадій Москаль направив депутатське звернення директору Інституту мовознавства НАН України ім. О. Потебні академіку Віталію Скляренку з проханням дати фахові відповіді на питання щодо існування русинської та ромської мов, оскільки статтею 7 Закону "Про засади державної мовної політики" до переліку регіональних мов в Україні віднесені, зокрема, русинська, ромська та новогрецька.

При тому, як зазначає Г. Москаль, навіть не фахівцям із лінгвістики відомо – кодифікованої русинської мови, так само, як і ромської, в Україні просто не існує, натомість є різноманітні діалекти, які не можуть вживатися, як регіональні чи літературні мови (це суперечить "Європейській хартії регіональних мов", яка покладена в основу "мовного" закону).

Реклама

У зв’язку з цим Москаль направив депутатське звернення директору Інституту мовознавства НАН України ім. О. Потебні академіку Віталію Скляренку з проханням дати фахові відповіді на питання щодо існування русинської та ромської мов, а також щодо вживання автохтонними греками, котрі проживають в Україні, новогрецької мови, яка, як відомо, є літературною мовою сучасної Греції.

Нардеп сподівається, що фахові відповіді Інституту мовознавства проілюструють парламентській більшості, який недолугий закон вона прийняла.

Реклама

ЗІК

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно