Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Ой, болить у мене зуб

Ой, болить у мене зуб
Хто з нас не відчував на собі зубний біль, що виникає на контраст теператур, при вживанні кислої або солодкої їжі, від пролстого дотику? Таких знайдеться небагато. У багатьох з нас чутливі зуби. Під...

Хто з нас не відчував на собі зубний біль, що виникає на контраст теператур, при вживанні кислої або солодкої їжі, від пролстого дотику? Таких знайдеться небагато. У багатьох з нас чутливі зуби.

ВІДЕО ДНЯ

Під терміном «чутливі зуби» слід розуміти підвищену сприйнятливість зубів до різних подразників. Це проявляється болем, який не можна пояснити іншими причинами. Біль буває різний: періодичний, постійний, від ниючого до гостро характеру. Подразниками можуть бути температура, точніше її різка зміна, дотик, різкий потік повітря, при вживанні гарячої кави, солодких газованих напоїв, морозива виникає різкий біль всіх або окремих зубів.

Лікарі-стоматологи часто замінюють вираз «чутливі зуби» термінами «гіпересезія», «підвищена чутливість твердих тканин зуба», «гіперчутливість зубів», «підвищена чутливість дентину».

Реклама

Сприймати дію подразників можуть тільки тканини, наділені чутливими нервовими закінченнями. У структурі зуба існує тканина, яка називається пульпою або просто кажучи нервом. Для захисту нерва природа придумала емаль, яка покриває тканини зуба зовні. При пошкодженні емалі дія зовнішнього подразника досягає нерва зуба, що викликає біль.

Дослідженнями медиків виявлено, що причиною чутливості зубів може бути захворювання нервової системи, порушення обміну речовин а також щоденні стреси. Причини, пов’язані з пошкодженням твердих тканин зуба, полягають в дефектах емалі: паталогічна стертість, клиновидні дефекти, ерозії емалі. До причин не пов’язаним з пошкодженням емалі відносяться оголення шийок зубів і коренів при захворюваннях ясен або підвищена чутливість без відомих причин.

Реклама

Лікування чутливих зубів визначать тільки лікар-фахівець. Але деяких правил гігієни порожнини рота треба треба дотримуватися щоденно. Використовуйте зубну щітку з м’якою щетиною. З нею також можна ефективно чистити зуби. Починайте чистити зуби кожного разу з різних ділянок порожнини рота. Намагайтеся не використовувати зубні пасти, що містять абразивні частки (такі частки містяться у відбілюючих пастах). Використовуйте спеціальні ополіскувачі для порожнини рота, призначені для чутливих зубів, до складу яких входять різні лікарські трави та речовини, що зміцнюють емаль. Як можна швидше зверніться до стоматолога, зуби – це не волосся, нові не відростуть.

В.Є.Берщанський,

лікар-стоматолог Дерценської АЗПСМ

Джерело: Закарпатська газета «Панорама»

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно