Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Судову справу по “Централь-Старт” блокують навмисно, бо тут “замішані” високопосадовці?

Судову справу по “Централь-Старт” блокують навмисно, бо тут “замішані” високопосадовці?

Судову справу по “Централь-Старт” блокують навмисно, бо тут “замішані” високопосадовці?
Повернути свої гроші уже без особливої надії, та все ж сподіваються вкладники кредитної спілки “Централь-Старт”. Найменша сума коштів, втрачених закарпатцями, становить 1,5 тисячі гривень. Найбільша...

Повернути свої гроші уже без особливої надії, та все ж сподіваються вкладники кредитної спілки “Централь-Старт”. Найменша сума коштів, втрачених закарпатцями, становить 1,5 тисячі гривень. Найбільша — 700 тисяч. П’ятнадцятеро осіб, так і не дочекавшись власних грошей, померли. Сьогодні, 22 серпня, гучну справу по КС “Централь-Старт” або повернуть до суду першої інстанції, або направлять на дорозслідування.

ВІДЕО ДНЯ

Про це у прес-центрі “Закарпаття” повідомили представники спостережної ради та ініціативної групи вкладників КС “Централь-Старт”. Вони стверджують, що впродовж ось уже трьох років справа свідомо затягується представниками прокуратури та слідчих органів.

За словами в. о. голови спостережної ради Миколи Маслея, до справи так і не долучили інших постраждалих (наразі слідство завершено по 31 закарпатцю), хоча обіцяли зробити це ще 1,5 року тому. Більшість заявників визнано потерпілими і навіть пройшли графологічну експертизу, яка, по суті, нічого не дала, адже їх матеріали до справи приєднані так і не були. Та й на допити цих вкладників почали викликати лише тепер.

Реклама

Те, що матеріали решти вкладників не приєднують до справи перших 30-ти, свідчить, на думку ошуканих закарпатців, про те, що хтось зацікавлений вчинити саме так, адже аналогічну другу кримінальну справу ніхто не відкриє. Згідно з 60 статтею Конституції України, за один й той самий злочин двічі судити людину не можна. У той час вкладники не можуть збагнути і намагаються з’ясувати, чим тридцять один потерпілий вкладник відрізняється від інших 630. «Це – один і той самий злочин, одні і ті ж учасники, одна схема розкрадання», – стверджує член спостережної ради, голова ініціативної групи ошуканих вкладників Ольга Чукардіна. Крім того, за її словами, сьогодні робиться все можливе, аби затягнути слідство. Серед іншого, ймовірною причиною такого стану справ, є причетність до цього певних відомих в краї людей. “Ще 6 лютого 2010 року, коли Мар’яна Джанда знаходилася в СІЗО, вона звернулася до старшого слідчого Штефанюка із тим, аби виявити працівників правоохоронних органів і прокуратури, які взяли дуже великі кредити в спілці і не повертають, тому вона, нібито, не може виконати свої обіцянки перед вкладниками. Крім того, серед вкладників ходять чутки, що тут замішаний Стрижак-молодший, який є другом сина Джанди, і який взяв у спілці великий кредит. Ми про це неодноразово говорили нашим правоохоронним органам і слідству, але вони тільки усміхалися, а Мухін, з яким ми спілкувалися свого часу, на це відповів: “ну, бачите, ви ж самі краще за нас все знаєте”. Ми неодноразово зверталися до Генеральної прокуратури України, МВС України та адміністрації Президента, та вся проблема в тому, що всі наші заяви все одно поверталися на Закарпаття. А з березня 2010 по вересень 2011 року взагалі припинили слідчі дії по цій справі, пояснюючи це тим, що Мар’яна Джанда дуже хвора. Та при цьому вона неодноразово виїжджала до Києва, шукаючи міфічні інвестиції, збирала кредити з позичальників, які ще тоді були, і провернула ще одну аферу: з стархування вкладів. Зібрала велику суму грошей і поклала їх у кишеню. Ми неодноразово були в прокуратурі, у слідчому відділі, де нам казали, що досудовое слідство триває і все добре. Та як це можна пояснити? Ми вважаємо, що Джанда має велику “кришу”. Прокуратура, яка мала би захищати постраждалих, насправді захищає злочинців”, — сказала Ольга Чукардіна.

До речі, спостережна рада КС «Централь-Старт» провела власне розслідування і з’ясувала, що до злочину причетні іще, як мінімум, 8 осіб. Інформацію про них (прізвища, посади, контакти) передано слідству. Однак дотепер жодного з них на допит не викликали. Більше того, за словами вкладників, слідчі навіть не ознайомилися з наданими документами.

Реклама

Одна з вкладників — Тамара Синявська — розповіла у прес-центрі про те, що голова “Централь-Старт” по-різному діяла стосовно різних вкладників. “Мені особисто неодноразово Мар’яна Іванівна дзвонила і казала: вже тепер, вже скоро, вже з понеділка, або з четверга. Казала: “І обов’язково, коли принесете реквізити, вкажіть секретарці, аби підкреслила ваше прізвище зеленим олівцем”. Це вже саєнтологія! Тричі. І вона сварить людей. Дуже розумно. Вона не дурна, хоча складється враження, що у людини поїхав дах. Але найголовніше, що наша правоохоронна система співає з нею в унісон. Спочатку казали “навіщо ви понесли туди гроші?”. Потім - “а що ви хочете?” і, врешті-решт, кажуть, “чого ви заважаєте нам працювати?”. Чому б їм бодай раз не відгукнутися на наші пропозиції і не взяти участь у наших зборах, аби за один раз розказати про стан справ, аби ми по одному не ходили і їх не смикали?”, — обурюється жінка.

Тепер Мар’яною Джандою та її спільниками готується нова афера, — стверджують вкладники. За їх словами, при медичному центрі “Сальвео”, що належить Мар’яні Джанді, створено благодійний фонд, яким керує чоловік на ім’я Олег. Він нібито взяв на себе зобов’язання повертати депозити, але для того треба виконати одну умову — стати членом благодійного фонду. Для цього треба зробити благодійний внесок. “Одній людині він сказав принести 130 доларів і привести іще двох таких людей, Миколі Миколайовичу — 800 гривень, іншій — 25 доларів”, — зазначила Тамара Синявська.

Сьогодні у Апеляційному суді Закарпатської області відбудеться чергове засідання, на яке вкладники покладають великі надії, адже, можливо, справу відправлять на дорозслідування.

Реклама

Довідка: обласна кредитна спілка "Централь-Старт" була внесена до Держреєстру в травні 2001 року. Розташовувалась спілка в будівлі обласної ради профспілок, що поряд із Закарпатською облдержадміністрацією. Очолила її Маріанна Джанда, за професією — лікар.

В "Централь-Старт" — майже 700 вкладників, а загальна сума їхніх вкладів становить понад 28 мільйонів гривень. Розпорядженням Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 27 травня поточного року інформація про Закарпатську обласну кредитну спілку "Централь-Старт" вилучена з Держреєстру фінансових установ.

Прес-центр "Закарпаття"

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно