Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Начальник управління Державної виконавчої служби прокоментувала резонансні виконавчі провадження

Начальник управління Державної виконавчої служби прокоментувала резонансні виконавчі провадження

Начальник управління Державної виконавчої служби прокоментувала резонансні виконавчі провадження
17 липня в Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, головною темою якого стали новації в законодавстві про виконавче провадження, закріплені Інструкцією з примусового виконання рішень (що набула...

17 липня в Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, головною темою якого стали новації в законодавстві про виконавче провадження, закріплені Інструкцією з примусового виконання рішень (що набула чинності 17 квітня цього року) та підсумки роботи органів державної виконавчої служби Закарпатської області за І півріччя 2012.

ВІДЕО ДНЯ

Досягнення державних виконавців Закарпаття, а також резонансні виконавчі провадження прокоментувала Наталія Панова, начальник управління Державної виконавчої служби Головного управління юстиції в Закарпатській області.

Наталія Панова відзначила потенційні позитивні і негативні сторони згаданої вище Інструкції до того, як складеться перша практика правозастосування цього документу. Зокрема, фахівець звернула увагу на пункту 3.6. Інструкції, згідно з яким, у разу, якщо державним виконавцем при відкритті виконавчого провадження накладено арешт на майно, в тому числі на кошти боржника, до закінчення строку для самостійного виконання, боржник може запропонувати державному виконавцю списати кошти, необхідні для виконання рішення, з його рахунку та зарахувати їх на відповідний рахунок органу ДВС з подальшим перерахуванням стягувачу.

Реклама

Відтепер наявність або відсутність іншого виконавчого провадження чи зведеного виконавчого провадження щодо одного й того самого боржника державний виконавець перевірятиме за даними Єдиного реєстру. Окрім того, державний виконавець наділяється правом витребувати баланс, за яким він перевіряє наявність майна боржника – юридичної особи. Копію балансу виконавець може отримати безпосередньо у боржника або у відповідних державних органів.

Інструкцією також запроваджено нові положення щодо захисту прав неповнолітніх. У разі передачі на реалізацію нерухомого майна, право власності на яке або право користування яким мають неповнолітні, необхідний попередній дозвіл органів опіки та піклування, що надається відповідно до закону.

Реклама

«Загалом, прийняття Інструкції має безспірний позитив, оскільки хоча б частково вирішує деякі спірні моменти, що виникають у застосуванні Закону, - зазначила Наталія Панова. – На жаль, є і недоліки у вказаному документі, зокрема, відсутність зразкових форм постанов та інших документів, котрі приймаються державним виконавцем; порядку відновлення втрачених виконавчих проваджень і виконавчих листів, котрі були втрачені з вини ДВС; оцінки критерію можливості або неможливості проведення виконання без участі боржника, або їх проведення від імені боржника при виконанні рішень, у відповідності з котрими боржник зобов’язаний особисто вчинити певні дії або утриматися від їх вчинення; роз’яснення стосовно можливості повторного пред’явлення виконавчого документа, повернутого на підставі частини 3 статті 75 Закону України «Про виконавче провадження»; роз’яснення порядку звернення стягнення на майнові права боржника; порядку зняття арешту з майна боржника у випадку повернення виконавчого документа стягувачеві на його вимогу».

Протягом І півріччя державними виконавцями органів ДВС Закарпатської області складено 69 протоколів про накладення адміністративних штрафів, до суду направлено 61, з яких судом розглянуто 23 протоколи та 18 задоволено.

У І півріччі 2012 р. підлягало 85 640 виконавчих документів, що на 19 822 документи менше, ніж в аналогічному періоді 2011 на загальну суму 1 919 063 753 грн., що на 518 176 354 грн. більше, ніж в попередньому.

Реклама

порівняно з 2011, показник «фактично підлягало примусовому виконанню виконавчих документів» зменшився та збільшився по сумі

- За 6 місяців 2012 всього завершено 45 779 виконавчих документів на суму 562 622 590 грн.,

- фактично виконано 19 622 виконавчих документів та стягнуто 79 300 759 грн..

- стягнуто виконавчого збору протягом 6 місяців 2012 – 3 186 514 грн., що на 745 945 грн. більше ніж у 2011.

За 6 місяців 2012 районними (міськими) відділами державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Закарпатській області виконано 470,3% Плану-графіку забезпечення надходження до загального та спеціального фондів Державного бюджету України, який становив 677 500 грн.

Наталія Панова також озвучила досягнення у роботі державних виконавців Закарпатської області у різних галузях та прокоментувала резонансні виконавчі провадження.

Ужгородський прес-клуб

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно