Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Закарпаття потребує модернізації електромереж

Закарпаття потребує модернізації електромереж
Одна з найважливіших складових національної безпеки держави – енергетична безпека. Вона трактується як захищеність усіх громадян держави від загрози дефіциту усіх видів енергії та енергоресурсів....

Одна з найважливіших складових національної безпеки держави – енергетична безпека. Вона трактується як захищеність усіх громадян держави від загрози дефіциту усіх видів енергії та енергоресурсів. Причини виникнення такого дефіциту можуть бути різними: від впливу негативних природних, техногенних, соціально-економічних до внутрі- та зовнішньополітичних факторів.

ВІДЕО ДНЯ

Якщо розглядати ситуацію на Закарпатті, то доведеться констатувати факт, що ситуація у сфері енергетичної безпеки на сьогоднішній день – катастрофічна. Ми не в змозі покрити ті потреби, які є в області, не кажучи вже про введення нових об’єктів.

Через застаріле обладнання втрати у мережах в середньому перевищують 12%. При цьому допустима норма – 4-5%. За ці втрати, зрозуміло, платять споживачі.

Реклама

Крім того, застарілість обладнання (як стовпів, так і трансформаторів) ставить під загрозу стабільність функціонування усієї електросистеми на Закарпатті. Будь-які, навіть найнезначніші, природні катаклізми можуть призвести до знеструмлення цілих районів. А це навряд чи буде до вподоби споживачам.

У подальшому об’єми споживання електроенергії тільки зростатимуть. Для прикладу наведемо кілька цифр. Сьогодні споживання електроенергії на Закарпатті знаходиться на рівні 1800 кВт/год на душу населення. А в країнах Центральної Європи (Німеччині, Австрії, Швейцарії) цей показник складає 7000-8000 кВт/год. У більш розвинених країнах, таких як Швеція та США, споживання сягає рівня 13000-14000 кВт/год, а в Норвегії цей показник перевищує 23000 кВт/год на душу населення.

Реклама

Враховуючи усе вищесказане, стає зрозуміло, що без серйозної модернізації електросистеми області неможливо говорити про залучення інвесторів, будівництво нових об’єктів і взагалі який-небудь розвиток області. Тому обласна влада і взялася за розв’язання цієї проблеми. Вирішенням питання на виконавчому рівні займається «віце-губернатор» Закарпаття Іван Бушко. На основі комплексного аудиту розробили програму модернізації систем електропостачання у населених пунктах області. Загалом працівники ПАТ «Закарпаттяобленерго» здійснять капітальний ремонт майже тисячі кілометрів проводів на території області, замінять понад 3 тисячі опор, відремонтують більше сотні трансформаторів.

У Іршавському районі до кінця поточного року планують виконати ряд робіт, серед яких будівництво десятків кілометрів нових мереж у селах Дубрівка, Чорний Потік та у м. Іршава, будівництво двох нових трансформаторний підстанцій у селах Білки та Загаття, заміна трансформаторів у селах Великий Раковець та Вільхівка.

Успішне виконання згаданих робіт загалом перекриє нинішні потреби та навантаження на електромережі. Однак нічого не стоїть на місці, область розвиватиметься і надалі, а отже і зростатимуть потреби населення. Згадаймо, що ще років 15-20 тому не тільки у сільських, а й у міських помешканнях були хіба електричні лампи та подекуди телевізор. Нині ж усе зовсім інакше. З розвитком технологій зростає і кількість електричної техніки у наших оселях: пральні машини, пилососи, чайники, бойлери тощо. Для нас усе це – звичні речі побуту, для наших застарілих мереж – непосильний тягар.

Реклама

Модернізація електромереж для Закарпаття більш, ніж актуальна. Для всебічного розвитку краю необхідно залучати іноземні інвестиції. Важливий для області туризм не може успішно розвиватися ні без першого, ні без другого. Щоб, наприклад, побудувати туристичну базу із усіма можливими сучасними привілеями, електромережі мають витримувати далеко більше навантаження, ніж витримують зараз. Заасфальтувати дорогу до бази можна вже і після завершення будівництва, а от за відсутності безперебійного електропостачання навіть будівництва не розпочати. Усі заплановані на цей рік роботи – це тільки стартові кроки. Наступного року очікується прилив інвестицій, що дозволить продовжити розпочате у цьому році.

«Нове життя»

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно