Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Гірській річці на Закарпатті дали друге життя

Гірській річці на Закарпатті дали друге життя
Невелика річка Млиновиця в селищі Буштино, що в Тячівському районі Закарпаття, отримала назву через те, що на ній працював млин. Його звели понад сто років тому, а після війни тут з’явилася міні-ГЕС,...

Невелика річка Млиновиця в селищі Буштино, що в Тячівському районі Закарпаття, отримала назву через те, що на ній працював млин. Його звели понад сто років тому, а після війни тут з’явилася міні-ГЕС, яку з часом розібрали.

ВІДЕО ДНЯ

Сама ж річка двадцять років тому взагалі перестала існувати: її окупували зарості, люди захарастили сміттям, відтак про неї зовсім забули. Три роки тому буштинці немовби прокинулися від сплячки. Зорганізовані сільським головою Іваном Сабадошем, взялися за кирки, лопати та іншу техніку. Розчистили річище — і тут знову заблищала вода. Встановили шлюзи, аби регулювати стік під час паводків. З’явилися невеликі плеса, людські колодязі уздовж течії наповнилися водою.

Тепер Млиновиця знову протікає через парк імені Богдана Хмельницького, який теж був занедбаний до краю. Звідси повивозили сухі дерева, розчистили чагарі, посадили молоді клени й каштани. Встановили лавки, спорудили альтанки. Нині в парку відновлюють стави з перекатами, в які впустили понад 100 кілограмів мальків коропа, карася, білого амура. Є сподівання, що «оживе» джерело з живлющою мінеральною водою, яка колись струменіла із земних глибин.

Реклама

Тут колись працював міжнародний оздоровчий табір для дітей «Тиса», діяв єдиний в області зоопарк. Якщо вдасться довести задумане до кінця, то можна очікувати туристів та екскурсантів.

"Урядовий кур’єр"

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно