Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Депутати облради об’їхали потерпілі від негоди райони

Депутати облради об’їхали потерпілі від негоди райони
Як відомо, 9 червня зранку сильні злива, град і шквальний вітер, які, як розповідали жителі села Тур’є Бистра на Перечинщині, тривали недовго – всього кілька хвилин, але наробили чималого лиха....

Як відомо, 9 червня зранку сильні злива, град і шквальний вітер, які, як розповідали жителі села Тур’є Бистра на Перечинщині, тривали недовго – всього кілька хвилин, але наробили чималого лиха. Стихія пошкодила покрівлі житлових будинків, господарських будівель та об’єктів соціально-побутової сфери, лінії електропередач, сади та посіви на городах і полях, повалила десятки дерев. Не оминула навіть сільську церкву. Лише дивом уціліло лелече гніздо біля клубу. Як символ життя і щастя

ВІДЕО ДНЯ

А перед тим, точніше у ніч з 5 на 6 липня висока вода настигла село Стужиця, Великоберезнянського району і за чотири години дощенту зруйнувала дороги, мости та городину. За словами місцевих жителів,такої великої води у цьому селі ще ніколи не було.

Депутатська комісія облради з питань праці, зайнятості та соціального захисту населення у складі голови – Антона Ліврінца, його заступника Андрія Андріїва, секретаря – Ольги Півоварнік, членів комісії – Михайла Мотильчака, Сергія Рішка, Володимира Шкріби, Романа Шніцера, ініціювала виїзд депутатів на місця для вивчення стану справ, оцінки ситуації й прийняття відповідних рекомендацій.

Реклама

Участь у заході також узяли: заступник голови облради Андрій Сербайло, представники ОДА: Віктор Лукеча - начальник управління промисловості та розвитку інфраструктури, Сергій Карпаченко – начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, Лариса Теличко – начальник управління доходів та фінансів галузей виробничої сфери головного фінансового управління, Валентина Божук – начальник відділу соціального захисту інвалідів, ветеранів війни, праці та одиноких непрацездатних громадян похилого віку головного управління праці та соціального захисту населення, а також Анатолій Перцев – голова Перечинської райради, Василь Канюк – голова Великоберезнянської райради, Тур’є Бистрянський сільський голова Перечинського району Василь Шкріба, Стужицький сільський голова Великоберезнянського району Юрій Шоляк.

Першими оглянули об’єкти у місті Перечині, село Тур’є Бистра Перечинського району, далі – смт. Великий Березний та село Стужиця Великоберезнянського району.

Реклама

Всюди ведуться ремонтні роботи власними силами й коштом. Городина, скоріш за все, не відновиться – вона задеревіла. Люди оговтуються від переляку: великих розмірів густий холодний град бив вікна, решетив шиферні дахи, дробив пластик, вітер з корінням виривав дерева, шпурляв ними довкола.

У двох районах зазнали пошкоджень від стихії понад 400 будинків. Із них майже 300 дворогосподарств у с. Тур’є Бистра. Приміром, оселя Івана Бабидорича в кліпку ока залишилась без крівлі. Щодо лікарень, шкіл, дитячих садочків, які постраждали, то розмір збитків, за попередніми висновками представників ОДА, – понад сім млн. грн.

«Слава Богу, – мовила 84 річна бабця Юла Петришко, – що ми всі живі, здорові, а все інше з поміччю Всевишнього виправиться».

Реклама

Люди, засукали рукава і взялися до відновлювальних робіт, допомагаючи один одному у скрутний час.

Член депутатської комісії Михайло Мотильчак наголошував на першочерговості вжиття заходів саме щодо постраждалих навчальних закладів з метою їх своєчасної підготовки до нового навчального року.

Учасники виїзного засідання зійшлися на тому, що необхідно провести збір матеріалів, відповідних актів обстежень індивідуальних житлових будинків (дворогосподарств), що постраждали внаслідок негоди для пред’явлення в Головне управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації з метою отримання соціальної допомоги по програмі «Турбота». Не менш важливо звернути вагу на відновлення роботи закладів охорони здоров`я, інфраструктури (ремонт зруйнованих автодоріг, мостів, укріплення дамб тощо).

Пропонувалось обласній державній адміністрації розглянути можливість фінансування заходів з ліквідації наслідків стихійного лиха у Перечинському та Великоберезнянському районах за рахунок коштів резервного фонду.

Також рекомендувалося за ініціативи Андрія Сербайла доручити Басейному управлінню водних ресурсів річки Тиса та Державному підприємству «Об’єднана дирекція будівництва водогосподарських об’єктів Закарпатської області» виконати відповідно до «Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні річки Тиси у Закарпатській області на 2006-2015 роки» берегоукріплювальні роботи у селі Тур’я Бистра Перечинського району. А Державному підприємству «Закарпатський облавтодор» забезпечити облаштування автомобільних доріг місцевого і державного значення у селі Стужиця, Великоберезнянського району.

- Наше найголовніше завдання – компенсувати людям те, що вони втратили через стихію, повернути їх до звичного укладу життя та звикнути їм до думки, що своє майно необхідно страхувати від пожеж, нещасних випадків та стихійного лиха, що допоможе звести до мінімуму шкоду від настання цих ризиків. У наших європейських сусідів, це – річ звична і вона виправдала себе, – наголошували депутати.

Прес-служба Закарпатської обласної ради

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно