Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Підприємства Закарпаття затримують виплати заробітної плати робітникам

Підприємства Закарпаття затримують виплати заробітної плати робітникам

Підприємства Закарпаття затримують виплати заробітної плати робітникам
Територіальна держінспекція з питань праці в Закарпатській області у квітні цього року перевірила окремі підприємства, аби з’ясувати, як вони дотримуються Закону України «Про оплату праці». За...

Територіальна держінспекція з питань праці в Закарпатській області у квітні цього року перевірила окремі підприємства, аби з’ясувати, як вони дотримуються Закону України «Про оплату праці».

ВІДЕО ДНЯ

За даними управління статистики в області, заборгованість із виплати заробітної плати (станом на 01.04.2012 р.) складала 14106,4 млн. грн. Зазвичай невиплату зарплатні керівники підприємств пояснюють дефіцитом обігових коштів. Втім, перевірки інспекції показали, що синдромом заборгованості заробітних плат грішать і підприємства, які мають достатньо грошей на рахунках.

Так, зокрема, керівництво ПАТ «Іршавське АТП-12143», яке займається перевезеннями пасажирів, з жовтня 2011 року по квітень 2012 року, несвоєчасно та не в повному обсязі виплачувало заробітну плату своїм працівникам. На день перевірки заборгованість 43 робітникам підприємства складала 129,1 тисячі гривень. Впродовж існування цієї заборгованості, на рахунки підприємства регулярно надходили чималі кошти. Однак керівник підприємства на ці потреби скеровував від 9 до 15 % грошових надходжень. Негаразди з виплатою зарплатні виявлено і в приватному акціонерному товаристві «Будівельне управління №1» (Мукачево), де заборгованість 64 працівникам складає 122 тисячі гривень. Керівництво підприємства, маючи великі обігові кошти від господарської діяльності, на виплату зарплатні скерувало всього 6,2 % від загальних надходжень. Надзвичайно складна ситуація з виплатою заробітної плати склалася на КП «Хустське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства». Так, станом на 27 квітня заборгованість з виплати заробітної плати 98 працівникам становила 442,2 тисячі гривень.

Реклама

Факти засвідчують, що заборгованість з виплати зарплатні значною мірою є наслідком «раціонального» управління підприємств-боржників. Кошти підприємств скеровуються насамперед на потреби виробництва (оплату електроенергії, придбання паливно-мастильних матеріалів, сплату податків, придбання канцелярського начиння тощо), а залишки – на виплату заробітної плати. А між тим, ч. 3 ст.15 Закону України «Про оплату праці», чітко встановлює, що оплата праці працівників підприємства здійснюється в першочерговому порядку.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно