Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Долина нарцисів на шляху до зникнення (ВІДЕО)

Долина нарцисів на шляху до зникнення (ВІДЕО)
Унікальна долина нарцисів на Закарпатті може зникнути. Природнє диво, яке з’явилося там мільйони років тому, поступово перетворюється на звичайну квіткову галявину. Щороку тендітних рослин...

Унікальна долина нарцисів на Закарпатті може зникнути. Природнє диво, яке з’явилося там мільйони років тому, поступово перетворюється на звичайну квіткову галявину. Щороку тендітних рослин з’являється дедалі менше. Біологи кажуть – у цьому винні люди. Науковці намагаються відновити сприятливі умови для нарцисів і повернути заповіднику колишню славу.

ВІДЕО ДНЯ

Ці невеликі галявини білосніжних квітів практично все, що залишилося від колись величезної Долини нарцисів біля міста Хуст. Вона утворилася ще за часів льодовикового періоду, коли з гір сповз шар родючої землі разом з унікальними рослинами. Краса квітучої долини щороку приваблює сюди десятки тисяч туристів з усієї України. Тепер багато хто їде назад розчарованим.

Валерій, турист з Одеси:

Реклама

- Я был пять лет здесь назад, пять лет назад был, здесь было шикарно, красиво, шикарно! Заповедника практически нет, здесь нечего смотреть. Кто виноват?

Винні колгоспники, які господарювали тут до початку вісімдесятих, говорять співробітники заповідника. Обробляючи землю вони практично знищили сприятливе для нарциса середовище. Тепер для квітки – засухий ґрунт. А дуби, листя, яких взимку зігрівало цибулини, вирубали. Тому сьогодні першочергове завдання захисників природи – врятувати Долину від зникнення.

Реклама

Микола Рибак, заступник директора Карпатського біосферного заповідника:

- Оцей потічок, який ми бачимо перед собою, ми поставили відповідні загати, і підняли рівень води, і це дало можливість збільшити трохи зволоження.

Ще одна біда Долини нарцисів – браконьєри. Вони викопують квіти разом з цибулинами, на продаж. Щоб хоч якось уберегти рослини в заповіднику посилили охорону, і штрафують – 12 гривень за квітку.

Реклама

Антоніна Маровді, Марина Коваль, Юрій Ковальов

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно