Уха з капустою, гуляш з вином (ФОТОРЕПОРТАЖ)
У кінці минулого тижня у зоні відпочинку біля Березького озера було велелюдно: тут втретє проводили фестиваль рибалок та угорської ухи, який має статус міжнародного, адже починаючи з минулого року в ній беруть участь й закордонні команди.
У суботу з самого ранку першими на старт вийшли рибалки. Після інструктажу та жеребу, що провів Олександр Владика з магазину „Карась”, що у Берегові, всі зайняли свої міста у секторах, щоб після сигналу – пострілу рушниці – розпочати змагання.
РекламаВсього за трофеї та цінні призи боролися більше 70 учасників. Після завершення змагань та зважування журі назвали кращих у номінаціях. У категорії найбільшої сумарної ваги впійманої риби перше місце здобув Юрій Альбок. „Срібло” у Чаба Демйен, а „бронза” у Крістіана Туровці. У категорії найбільшої за вагою впійманої риби переміг Іван Соколович, а найбільшу кількість риб впіймав вже згадуваний Чаба Демйен. Найрезультативнішою учасницею змагань стала Юліанна Вірван, а кращий результат серед юніорів показав Бенце Райплик.
Паралельно проходив конкурс з приготування ухи (угорською „halászlé” - голасле), участь в якому взяли 12 команд, а зокрема команда з угорського міста Гойдубосормень, за яку виступали й близнюки Гайдан - чемпіони Угорщини у кулінарному жанрі. Вони, до речі, приготували прекрасну композицію з дарів моря.
РекламаСтрави — серед них уху з квашеною капустою (угорською „korhely halászlé”), що готувала команда Будинку вина "Берегвідек" — дегустували члени журі на чолі з головою Берегівської районної спілки сільського туризму Шарлоти Чізмар.
Після ретельного обговорення титул Майстра приготування угорської ухи золотого ступеню здобула команда з Гойдубосормень. „Срібло” у представників „Шеркерт”, а „бронзу” здобула команда з назвою „Вус сома”.
Найкращі з найкращих отримали також спеціальні призи, зокрема запрошення на чемпіонат Угорщини з приготування ухи, на який зможуть поїхати представники команди „Берегі то”.
РекламаСлід зазначити, що під час свята учасники та гості мали змогу спробувати свої сили та навики у різних веселих конкурсах: чищення риби, кидання дерев’яних ложок, естафеті з качалками - вони навіть магнітних рибок ловили.
Цьогорічний фестиваль був ще змістовнішим, адже у неділю, відбулося справжнє кулінарне свято - фестиваль традиційних страв Берегівщини. Участь в ньому взяли команди-призери міжнародних кулінарних змагань, котрі готували оригінальні голубці, бограч-гуляш, боб-гуляш, інші смачні страви.
Цього ж дня бажаючі мали змогу впіймати хижих риб, яких чимало у мальовничому Березькому озері.
Окремо слід зазначити, що винороби краю представили на святи свою найкращу продукцію. Серед них був й відомий Карло Шош, вино „Іршаї Олівер” якого на передодні фестивалю отримав золоту медаль на міжнародному конкурсі у головному місті Угорщині, Будапешті.
Гостей веселили колективи художньої самодіяльності, жива музика. Вони мали змогу оглянути місцевий міні-зоопарк, а також величних корів породи угорська сіра, що паслися поруч. До речі, родзинкою свята став гуляш, приготовлений з червоним вином,
Участь у фестивалі взяли голова Берегівської райради Андрій Бігарі — по рецепту якого, між іншим, готували згадувану уху з квашеною капустою —, голова РДА Ігор Свищо зі своїми заступниками. Також завітав на фестиваль перший заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Іван Бушко та міський голова Берегова Іштван Гайдош.
Оргкомітет