Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Петьовка перед виборами почав перейматися закарпатськими угорцями

Петьовка перед виборами почав перейматися закарпатськими угорцями

Петьовка перед виборами почав перейматися закарпатськими угорцями
Врахувати побажання угорської національної меншини й утворити на Закарпатті один виборчий округ, – з таким проханням надіслав запит голові Центральної виборчої комісії наш земляк, депутат Верховної...

Врахувати побажання угорської національної меншини й утворити на Закарпатті один виборчий округ, – з таким проханням надіслав запит голові Центральної виборчої комісії наш земляк, депутат Верховної Ради Василь Петьовка.

ВІДЕО ДНЯ

Як відомо, на території краю компактно проживає 150 тисяч громадян угорської національності. Зокрема, серед них в Ужгородському районі – близько 18 610 виборців, у Мукачівському – 8 229, Берегівському – 43 598, Виноградівському – 19 576, Хустському – 3 226, Тячівському – 2 005, а всього – 95 244 виборці.

Виборчий округ для представництва їхніх інтересів у Верховній Раді України вже створювався минулих виборів, які проводилися за змішаною системою, адже попередній закон «Про вибори народних депутатів України» вимагав при утворенні округів забезпечення можливості представництва у Верховній Раді України національних меншин, і місцевості, де компактно проживають окремі національні меншини, не повинні були виходити за межі виборчого округу.

Реклама

У запиті йдеться, що за нинішнім законом (ст.18) вибори депутатів проводяться у загальнодержавному окрузі, який включає в себе всю територію України та закордонні дільниці, й у 225 одномандатних округах, що утворюються Центральною виборчою комісією та існують на постійній основі. При цьому повинна дотримуватися приблизна рівність одномандатних округів за кількістю виборців з максимально допустимим відхиленням від середньої норми представництва 12%. Водночас Закон про вибори не забороняє при утворені виборчих округів враховувати інтереси національних меншин й утворювати округи за місцем їх компактного проживання.

Василь Васильович сподівається, що ЦВК розгляне прохання закарпатських угорців і вже ближчим часом визначиться з виборчими округами.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно