Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Побачила світ “Червона книга українських Карпат” ціною в 250 гривень

Побачила світ “Червона книга українських Карпат” ціною в 250 гривень

Побачила світ “Червона книга українських Карпат” ціною в 250 гривень
Щоправда, на даному етапі видання не буде доступне широкому загалу, адже вийшло накладом лише в 750 екземплярів. Як пояснив директор видавництва “Карпати” (м.Ужгород) Віктор Браславець, книга...

Щоправда, на даному етапі видання не буде доступне широкому загалу, адже вийшло накладом лише в 750 екземплярів.

ВІДЕО ДНЯ

Як пояснив директор видавництва “Карпати” (м.Ужгород) Віктор Браславець, книга вийшла на замовленння Державного комітету телерадіомовлення України і, відповідно, фінансувалася з держбюджету. Виділених коштів вистачило саме на таку кількість примірників, котрі незабаром розповсюдять по бібліотеках та навчальних закладах країни.

Однак і науковці, і видавці радіють, що задум хоча б у такому об’ємі, але вдалося реалізувати, адже ідея видання такого джерела “витала в повітрі” іще з 80-х років минулого століття. За словами Віктора Володимировича, “Червона книга українських Карпат” — унікальна, оскільки в Україні на регіональному рівні таких книг іще не випускали.

Реклама

Тому, якщо спостерігатиметься попит, то гарне ілюстроване видання додрукують і реалізовуватимуть в книгарнях за ціною 250 гривень. Крім зображень і назв тварин (українською і латинською мовами), у книзі подаються відомості про охоронний статус, екологічні особливості, сучасний стан, рекомендовані заходи охорони, джерела інформації. Відомості про хребетних і безхребетних подаються в окремих розділах.

“Ця книга є важливою ланкою у справі охорони навколишнього середовища, охорони рослинного і тваринного світу нашої області, всього регіону Карпат. Українські, лісисті, Карпати, становлять лише 15% від усього ареалу Карпат. Тому, аби було зрозуміло, у книзі подаємо карту. І хоча площа Українських Карпат становить 25 тисяч квадратних кілометрів (уся територія — 200), тут знаходиться більше 50% тварин, що проживають на Україні.

Реклама

Аби інформація була подана достовірно, ми залучили багатьох фахівців. І не тільки із Закарпаття. До роботи долучилися науковці з Києва, Львова, Івано-Франківська, Чернівців”, — зазначив Віктор Браславець. Більше того, як розповів доцент кафедри ентомології та збереження біорізноманіття УжНУ Олександр Метелешко, у книзі використані дані кількох поколінь фахівців, котрі вивчали фауну Карпат. Він зазначив, що більше половини із представлених видів на сьогодні не є під охороною держави, а тому потребують узаконення обласними радами чотирьох карпатських областей.

Людвіг Потіш, завідувач кафедри лісівництва УжНУ, розповів про специфіку роботи над виданням і про деякі складнощі: “Ми зібрали робочу групу із фахівців карпатського регіону, кожен виконував свою частину роботи. Однак власними силами мусили “перекривати” Івано-Франківську область, оскільки там не знайшлося людини, яка могла б виконати цю роботу.

В результаті все ж видання видруковане. Воно буде корисним і вчителям, і науковцям, і екологам, і всім тим, кого цікавить тваринний світ Карпат. Пересічному читачу мало про що скаже сухий список зникаючих тварин. А от зображення, карти та інша інформація – то вже інша справа”.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно