Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Губернатор попрацював фізично

Губернатор попрацював фізично
Як повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА, в неділю, 26 червня, керівник області Олександр Ледида відвідав село Лисичево Іршавського району, відоме на Закарпатті та у всій Європі завдяки унікальній...

Як повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА, в неділю, 26 червня, керівник області Олександр Ледида відвідав село Лисичево Іршавського району, відоме на Закарпатті та у всій Європі завдяки унікальній старовинній кузні «Гамора», що працює на воді. На фестиваль «Гамора-2011» разом із очільником краю також приїхали його заступник Антон Громовий та голова Іршавської райдержадміністрації Віктор Феєр.

ВІДЕО ДНЯ

Традиційний закарпатський фестиваль ковальського мистецтва та фольклору «Гамора-2011» уже вп’яте збирає любителів розпеченого «металевого» мистецтва та колоритних традицій місцевого люду. Упродовж двох фестивальних днів, 25-26 червня, всі охочі змогли не тільки подивитись на роботу професійних ковалів з усієї України, а й власноруч викувати сувенір на пам’ять і не тільки. До послуг туристів – майстер-класи з гончарства, ткацтва, різьби по дереву, екскурсії на полонину Кук та до старовинних шахт Ільниці. Усе це, приправлене стравами національної кухні, закарпатськими винами, медом та бринзою – приваблює в область туристів не лише з України, а й з Угорщини, Словаччини, Румунії.

Більше тридцяти майстрів металевої справи з різних регіонів України приїхали позмагатись у вправності. Цьогоріч наскрізною темою їх роботи стала любов до землі. Кували борона – символ родючості. До речі, за традицією, зроблене на «Гаморі» звідси ніхто не забирає – тож символічний плуг, прикрашений металевими квітами, ковалі дарують старовинній кузні на воді.

Реклама

На запрошення майстрів спробував свої сили у ковальстві і керівник краю Олександр Ледида. До справи підійшли з усією серйозністю – повна екіпіровка з захисним фартухом та шкіряною рукавицею та короткий майстер-клас. Кілька ударів по розпеченому металу – й він почав піддаватись. Професію коваля Олександру Ледиді довелось опановувати вперше:

– Скажу чесно: дуже важко! Ковалі мають володіти не лише фізичною силою, а й вправністю. Один неправильний рух – і можна отримати серйозні травми. Це - наші традиції, адже «Гамора» - єдина в Європі старовинна кузня на воді, у якій щодня виготовляють сільськогосподарське начиння.

Реклама

За словами організаторів, цього року фестиваль відвідали більше п’яти тисяч туристів, майже тисяча – гості з-за кордону.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно