Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

А ти куштував “берлибашський” бануш?

А ти куштував “берлибашський” бануш?
На Закарпатті вшосте відбувся фестиваль "Берлибашський бануш". Головною родзинкою свята стало приготування місцевої страви - банушу, який варять на відкритому вогні і виключно із натуральних...

На Закарпатті вшосте відбувся фестиваль "Берлибашський бануш". Головною родзинкою свята стало приготування місцевої страви - банушу, який варять на відкритому вогні і виключно із натуральних продуктів. Смачно, а головне здорове попоїсти приїхали сотні туристів і не лише з України. "Мені дуже подобається тут працювати. Я із захопленням дивлюся, як тут вміють гуртуватися селяни задля роботи, відпочинку. Це дуже добре", - каже волонтер Корпусу Миру (США) Алекс Кемпбелл. "Закарпаття - край, де чи не щотижня проводять фестивалі. Проте, кожен із них по-своєму автентичний", - каже громадянин США Шон Ендрю. Бануш на Рахівщині готують за спеціальним рецептом, якому уже сотні років. Його передають у кожній родині з покоління в покоління. "Можна приготувати: для цього треба домашню сметану, не магазинну, кукурудзяну муку і добре мішати. Мішати поки не буде масло. От тоді й вийде гуцульська страва – бануш", - каже Ольга Романюк. "Коли вівці виганяли на полонину, то потім отримували домашню сметану, і з якої готували гуцульську страву - бануш. Там де бануш, там достаток і добробут", - каже голова сільради с.Костилівка Ольга Сметанюк. Смачного банушу не уявляють без домашнього гуцульського сиру. Аби він був і справді добрий, вівці повинні пастись на полонині і споживати лише натуральні продукти. За 5 місяців випасу - збирають близько тонни молочного продукту. Зазивають на бануш звуком трембіти. Цей інструмент використовують і на полонині.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно