А ти куштував “берлибашський” бануш?
На Закарпатті вшосте відбувся фестиваль "Берлибашський бануш". Головною родзинкою свята стало приготування місцевої страви - банушу, який варять на відкритому вогні і виключно із натуральних продуктів. Смачно, а головне здорове попоїсти приїхали сотні туристів і не лише з України. "Мені дуже подобається тут працювати. Я із захопленням дивлюся, як тут вміють гуртуватися селяни задля роботи, відпочинку. Це дуже добре", - каже волонтер Корпусу Миру (США) Алекс Кемпбелл. "Закарпаття - край, де чи не щотижня проводять фестивалі. Проте, кожен із них по-своєму автентичний", - каже громадянин США Шон Ендрю. Бануш на Рахівщині готують за спеціальним рецептом, якому уже сотні років. Його передають у кожній родині з покоління в покоління. "Можна приготувати: для цього треба домашню сметану, не магазинну, кукурудзяну муку і добре мішати. Мішати поки не буде масло. От тоді й вийде гуцульська страва – бануш", - каже Ольга Романюк. "Коли вівці виганяли на полонину, то потім отримували домашню сметану, і з якої готували гуцульську страву - бануш. Там де бануш, там достаток і добробут", - каже голова сільради с.Костилівка Ольга Сметанюк. Смачного банушу не уявляють без домашнього гуцульського сиру. Аби він був і справді добрий, вівці повинні пастись на полонині і споживати лише натуральні продукти. За 5 місяців випасу - збирають близько тонни молочного продукту. Зазивають на бануш звуком трембіти. Цей інструмент використовують і на полонині.