Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Поновлення втрачених актових записів цивільного стану

Поновлення втрачених актових записів цивільного стану
Відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» та Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання ( далі Правил) - поновлення ...

Відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» та Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання ( далі Правил) - поновлення актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану у разі його відсутності, що підтверджується документально. Право на подання заяви про поновлення актового запису цивільного стану мають:

ВІДЕО ДНЯ

- особи, щодо яких складено актовий запис;

- один із батьків неповнолітнього (малолітнього);

Реклама

- піклувальника неповнолітнього та опікуна малолітнього;

- опікуна недієздатної особи;

Реклама

- спадкоємці померлого;

- представник органу опіки та піклування, під час здійснення повноважень з опіки та піклування стосовно особи, яка має право на подання такої заяви.

Заява на поновлення актового запису цивільного стану подається до відповідного відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника при пред'явленні паспорта або паспортного документа.

Реклама

Громадяни України, а також іноземці, особи без громадянства, які проживають за кордоном, подають аналогічну заяву про поновлення втраченого актового запису цивільного стану, складеного органом державної реєстрації актів цивільного стану України, до дипломатичного представництва або консульської установи України.

Іноземці, особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, подають заяву про поновлення втраченого актового запису цивільного стану складеного органом державної реєстрації актів цивільного стану України, до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання.

Разом із заявою про поновлення актового запису цивільного стану подаються:

- документи, які підтверджують дані, необхідні для поновлення актового запису цивільного стану;

- свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану (народження, смерть, шлюб, розірвання шлюбу тощо);

- архівна довідка видана державним архівом, якщо метричні книги або книги державної реєстрації актів цивільного стану передані на зберігання до державної архівної установи.

- інші документи, необхідні для розгляду заяви та вирішення питання по суті

Реклама

Державна реєстрація народження дитини, яка досягла 16 років, але актовий запис про її народження не був своєчасно складений, може бути проведена за її письмовою заявою з пред'явленням паспорта.

Трапляються поодинокі випадки звернення громадян до відділу державної реєстрації актів цивільного стану із питанням щодо проведення державної реєстрації народження дитини з пропуском встановлено строку без медичного свідоцтва про народження.

Чинним законодавством України передбачено « За відсутності документа закладу охорони здоров»я або медичної консультативної комісії, що підтверджує факт народження дитини, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження» ( пункт 4 стаття 13 ЗУ »Про державну реєстрацію актів цивільного стану»), а також відповідно до Правил…рішення суду про встановлення факту народження, смерті в певний час, поставлене судом у разі неможливості їх реєстрації органом державної реєстрації акту цивільного стану, є підставою для державної реєстрації таких фактів.

У цих випадках заявник подає до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання копію рішення суду разом із заявою про поновлення актового запису цивільного стану.

При потребі заявник повинен зазначити в заяві про поновлення актового запису про народження додаткові дані ( відомості про місце народження, про батьків), необхідні для складання актового запису, які мають бути підтверджені відповідними документами.

Відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито» за видачу свідоцтв у зв'язку із поновленням актових записів цивільного стану справляється державне мито 0,02 неоподаткованого мінімуму доходів громадян ( підпункт «д» пункту 5 статті 3).

На підставі поновленого актового запису відділ державної реєстрації актів цивільного стану видає повторне свідоцтво.

Реклама

Тетяна Сливка, провідний спеціаліст відділу ДРАЦС по Мукачівському району

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно