Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Серед населення Закарпаття кількість депозитів у іноземній валюті збільшилася на 3,5%

Серед населення Закарпаття кількість депозитів у іноземній валюті збільшилася на 3,5%

Серед населення Закарпаття кількість депозитів у іноземній валюті збільшилася на 3,5%
Нині на рахунках фізичних осіб в банках Закарпаття перебуває 2 млрд. 406 млн. гривень, з них в національній валюті 1 млрд. 097 млн. гривень, в іноземній – 1 млрд.369 млн. гривень, повідомила...

Нині на рахунках фізичних осіб в банках Закарпаття перебуває 2 млрд. 406 млн. гривень, з них в національній валюті 1 млрд. 097 млн. гривень, в іноземній – 1 млрд.369 млн. гривень, повідомила начальник відділу економічної роботи і грошово-кредитних відносин управління НБУ в Закарпатській області Ольга Тищик.

ВІДЕО ДНЯ

За словами пані Ольги, у зв'язку з значним подорожчанням євро, у вересні закарпатці почали значно більше відкривати депозити саме в іноземній валюті. Порівняно з серпнем, кількість депозитів в іноземній валюті збільшилася на 3,5 відсотки, або на 46 мільйонів гривень.

На думку фінансового експерта, колишнього директора закарпатської філії ВАТ "Кредобанк", Миколи Бережанського, до знецінення гривні призвела в першу чергу інфляція. За даними Держкомстату у вересні інфляція в Україні склала близько 3%. Це рекордний показник за останні 12 років для цього місяця. Крім того, Бережанський переконаний, що мав місце і таємний друк нових грошей урядом, що теж суттєво вдарило по гривні:

Реклама

- Вочевидь, могло ще вплинути надрукування урядом від 65 до 85 мільярдів нових гривень, нічим не підтверджених і незадекларованих. Вони тихесенько взяли собі увімкнули верстат і надрукували собі стільки, скільки потрібно для латання бюджетних дір.

Про друк нових коштів в країні, на думку Бережанського, говорить передусім різке підвищення цін. До слова, трохи раніше подібний висновок зробив під час виступу з парламентської трибуни депутат від НУНС Юрій Кармазін.

Реклама

Також Бережанський вважає, що нині в країні ручне регулювання економіки, а не ринкове. Гривню тримають штучно.

- Ви бачите, що якщо не збираються на сьогоднішній день податки в повному обсязі, штрафи, пені, малі підприємства закриваються і практично всі йдуть у тінь, то чи може бути стабільна гривня, вона тримається поки що, але в ручному режимі.

Гривневі депозити люди переводять переважно у євро. Європейська валюта нещодавно знову повернула собі довіру та вперше за 8 місяців підскочила до 11 гривень: Бережанський переконаний, вона буде рости й далі. Зростання курсу євро буде пов'язане передусім зі знеціненням української валюти, а також позиками нових траншів від МВФ, якщо такі будуть.

Реклама

За словами експерта, гривня буде знецінюватися і надалі, на що впливатиме також величезний державний борг і дефіцит держбюджету. Ще одним фактором, який на думку Миколи Бережанського вплинув на зняття гривні з депозитів стало залякування людей можливим оподаткуванням депозитів і розкриття деяких банківських таємниць. Це все у купі призвело до того, що люди вже не дуже довіряють банкам кошти на великі терміни.

- Сьогодні в середньому договори оформляються на термін від двох до трьох місяців, бо сьогодні немає довіри населення до економічної політики уряду, - розповідає експерт.

Не зважаючи на нестабільність національної валюти, Микола Бережанський не радить зберігати депозити в домашніх умовах і не переводити усі гривні в іноземну валюту. На його думку краще мати порівну доларові, гривневі та депозити в євро, оскільки велика різниця курсів породжуватиме спекуляції на валютному ринку.

Віктор Тар

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно