Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Слово за ужородського ведмедя

Слово за ужородського ведмедя
Багато дискусій та бурхливу реакцію мистецької молоді викликало нещодавнє встановлення в Ужгороді на площі Поштовій скульптури смугастого ведмедя. Приурочено воно було до Дня українського прапора...

Багато дискусій та бурхливу реакцію мистецької молоді викликало нещодавнє встановлення в Ужгороді на площі Поштовій скульптури смугастого ведмедя.

ВІДЕО ДНЯ

Приурочено воно було до Дня українського прапора та мало, за задумом міської влади, яка і стала ініціатором даного відкриття, символізувати єдність закарпатського та загальнодержавного символів. Щоправда, не усі мешканці міста поставились до цієї ініціативи однозначно. Зокрема, вже протягом першої ж доби якийсь невідомий проламав лапу бетонної скульптури. А за два дні після встановлення «пам’ятника» Асамблея молодих митців «Ротонда» провела біля смугастого ведмедя свою «скорботну акцію», поклавши до його ніг (точніше - лап) похоронні вінки та свічки. Тим самим учасники акції символічно «оплакували» спотворене, на їхню думку, архітектурно-історичне обличчя Ужгорода. Свій коментар з приводу цих подій дав також депутат Закарпатської обласної ради Олександр Солонтай:

«Встановлення таких скульптур насправді є дуже позитивним явищем для міста, тому я ставлюся до таких кроків цілком схвально. У багатьох Європейських містах, зокрема у Берліні, образ ведмедя є символічним. Фігури, скульптури та оригінальні пам’ятники з його зображенням стоять у різноманітних куточках німецької столиці, тим самим приваблюючи туристів та створюючи стійку асоціацію між містом та його символом. Для Закарпаття ведмідь є не менш знаковою фігурою. Тому ідею популяризації та «розкрутки» карпатського ведмедика як образу-тотему Ужгорода вважаю дуже позитивною.

Реклама

Інше питання – форма втілення та вибір місць встановлення таких скульптур. Щодо першого аспекту, то я не митець, тому не можу давати компетентну оцінку встановленому монументу, а от щодо питання розміщення у майбутньому, то вважаю, міській владі слід було б обирати більш логічні місця для подібних скульптур, в яких вони виглядали б значно гармонічніше. Це, наприклад, сквер біля дитячого майданчику на площі Богдана Хмельницького, сквери біля жупанату та навпроти будівлі СБУ, набережні, пішохідні зони тощо. Саме там подібні скульптури виглядали би логічно, приваблювали б увагу дітей, біля них би зупинялися фотографуватися туристи. Поступово ведмедики могли б стати класною туристичною фішкою Ужгорода. Та, я впевнений, це лише початок. Якщо ідея отримає своє продовження, то ми незабаром побачимо значно більше різноманітних ведмедиків, із більш багатим втіленням, із більш довговічних матеріалів, ну а обласний центр нарешті отримає та закріпить за собою цей оригінальний символ».

Наталія Тернавська

Джерело: Портал "Мукачево.нет"

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно