Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На Берегівщині святкували 312-у річницю визвольної боротьби угорського народу

На Берегівщині святкували 312-у річницю визвольної боротьби угорського народу

На Берегівщині святкували 312-у річницю визвольної боротьби угорського народу
Щорічне урочисте костюмоване дійство розпочалося 21 травня в селі Вари (Берегівського району). Куруци Томаша Есе проголосили Бережанську відозву, яка стала одним із найважливіших документів...

Щорічне урочисте костюмоване дійство розпочалося 21 травня в селі Вари (Берегівського району).

ВІДЕО ДНЯ

Куруци Томаша Есе проголосили Бережанську відозву, яка стала одним із найважливіших документів національно-визвольної війни. Після зачитування цього документу відбулося «розгортання прапорів».

У спекотний травневий день на святкуванні 312-ої річниці визвольної боротьби курців під командуванням ІІ Ференца Ракоці були присутні: Атілла Тілкі, депутат Угорського парламенту, Іштван Мані, консул Угорщини в Берегові, Йожеф Борто, заступник голови КМКС, голова Виноградівського КМКС, Шандор Зан Фабіян, єпископ реформатської церкви Закарпаття, Ондраш Мештер, секретар з економічних питань КМКС, Габор Кінч, голова Берегівської райдержадміністрації, Золтан Бабяк, міський голова Берегова, Елемер Шоломон, селищний голова с. Вари, Лойош Сіладі, директор варської ЗОШ ім. ІІ Ф. Ракоці.

Реклама

Атілла Тілкі в своїй урочистій промові зазначив: «Сьогодні дуже важливо нам, тим, хто проживає по дві сторони Тиси, пам’ятати про визначні події 1703-1711 років. Адже, тепер переживаючи важкі часи, люди також ведуть боротьбу за свою свободу. І цілі, виклики, які постають перед сучасними європейцями, не особливо відрізняються від тих, що поставали більше 300 років тому. Адже й Ференцу Ракоці потрібно було воювати проти старої, гнітючої системи». У виступі Атілла Тілкі побажав всім присутнім та краю мирного неба та швидшого завершення конфлікту на Сході України, а також процитував Василя Брензовича, народного депутата України, голову ТУКЗ (КМКС), який в своєму виступі в Угорському парламенті сказав: «Чим довше продовжуватиметься цей конфлікт, тим довше загоюватимуться рани».

Виступаючи під час урочистостей Йожеф Борто звернувся до історичних фактів: «На той час люди однієї ідеї об’єдналися під єдиним прапором – то була вдала мобілізація. Потрібно зазначити, що свобода людини – це подарунок від Бога. Цей подарунок людина має користувати, але не зловживати ним».

Реклама

На площі, біля церкви, де відбувалося свято, виступили учні ЗОШ с. Вари з угорськими народними танцями та інсценізацією подій 1703-1711 років. Урочистості завершилися покладанням вінків біля меморіального знаку Томашу Есе, що встановлений на подвір’ї церкви.

Продовження свята відбувалося в Берегові, де організаторами виступили Pro Cultura Subcarpathica та Закарпатський угорський інститут ім. ІІ Ф. Ракоці. З промовою до всіх присутніх на центральній площі звернулася директор інституту Ілдика Орос. Опісля, відбувся виступ танцювального колективу «Золотий фазан». Урочистості завершилися покладанням вінків до погруддя Томаша Есе.

Святкування, в яких прийняли участь місцеві жителі та гості Берегова, продовжувались до пізнього вечора.

Реклама

Марія КеслерФото: Катерина Чомбокош

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно