Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Вже понад 15 тисяч туристів встигли цьогоріч помилуватись розквітлими нарцисами (ВІДЕО)

Вже понад 15 тисяч туристів встигли цьогоріч помилуватись розквітлими нарцисами (ВІДЕО)

Вже понад 15 тисяч туристів встигли цьогоріч помилуватись розквітлими нарцисами (ВІДЕО)
На Закарпатті поблизу Хуста розквітла унікальна Долина нарцисів. Це єдине місце в Україні, де високогірний вузьколистий нарцис захопив сотні гектарів низовини й прижився серед людей. За кілька...

На Закарпатті поблизу Хуста розквітла унікальна Долина нарцисів. Це єдине місце в Україні, де високогірний вузьколистий нарцис захопив сотні гектарів низовини й прижився серед людей.

ВІДЕО ДНЯ

За кілька днів цим дивом природи помилувалися вже понад 15 тисяч туристів. Це в рази більше, ніж у минулі роки. Долина буде квітнути трохи більше тижня. Пік цвітіння очікують у вівторок, 12 травня.

Утім місцеві зауважують, що нарцисів суттєво поменшало. Долина нарцисів нині схожа на старенький килим, який місцями протерся і сильно вицвів. Квітів тут і справді небагато. Невеликими клаптиками вони вкривають усього 250 гектарів. Хоча раніше простягалися далеко за межі Хустського району.

Реклама

Старожили розповідають, що колись нарциси так густо заселяли долину, що їхні пахощі було чути навіть у сусідніх селах. Тепер, щоби вдихнути п'янкий аромат, слід підійти майже впритул. Науковці припускають, що звиклого до вологи нарциса занапастила людська діяльність. У 1970-х тут змінили русло місцевої річки, від чого різко впали ґрунтові води. І без того суху землю зневоднювали ще й верби. Щоб утримати воду, долину помережили каналами і встановили захисні шлюзи. Крім того, вирубали верби і заборонили селянам випасати на долині худобу та косити траву. Мовляв, це також шкодить нарцисам, бо корови витолочують цибулини, а косарі скошують квіти до того, як дозріє насіння.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно