Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Сільські голови Виноградівщини не хотіли слухати про об’єднання громад

Сільські голови Виноградівщини не хотіли слухати про об’єднання громад

Сільські голови Виноградівщини не хотіли слухати про об’єднання громад

Адміністративно-територіальну реформу обговорювали у Виноградові сьогодні, 5 червня.

ВІДЕО ДНЯ

Суть реформи головам району роз’яснювали гості з Ужгорода – директор офісу реформ Іван Дем’янчук та експерт офісу, віце-президент Асоціації міст, селищ і сіл «Закарпаття – ХХІ століття» Олег Лукша. Однак насамкінець засідання про варіанти утворення громад в районі, розроблені в РДА, мав розповісти в.о. керівника апарату адміністрації Юрій Продан. Втім, голови сіл його не стали слухати та почали розходитися. Хоча й посадовець зазначав, що це лише пропозиції і варіантів в адміністрації декілька.

Загалом під час зустрічі постійно акцентувалося, що створення спроможних громад відбуватиметься на добровільних засадах. Олег Лукша зазначив, що така ідея громад реалізована у 80 країнах і має дуже багато переваг. Однак, зауважив, люди в нас непоінформовані, через що є й буде опір. На його думку, реформи потрібно робити в головах людей. Тому 80% коштів на будь-яку реформу повинні йти на роз’яснювальну роботу. Наразі цього не робиться взагалі.

Реклама

– Немає об’єднання, є ідея створення міні-районів. Існуючий район має бути поділений на кілька міні-районів, скільки – вирішите ви. Міні-район - це спроможна громада, яка добровільно об’єдналася. І більше того, на цей міні-район має бути переміщене все що тільки можна і тому там варто поставити владу: це рада громади, голова ради громади і всі інші села, які об’єднаються, дістають не просто старосту, а інститут влади, - розповів пан Лукша.

Також наголошували гості, що політичні партії спекулюють на проведенні реформи. А в цілому вона відбувається під впливом революції Гідності.

Реклама

Втім, присутні голови сіл зазначали, що реформу розпочали не правильно – це, окрім браку інформації про її проведення, не розвинута інфраструктура, боязнь того, що її не доведуть до кінця. До того ж, у Європі люди ситі в прямому розумінні, тому там можна створювати такі громади.

Зрештою, голова РДА Юдіта Петеї звернулася до сільських голів до кінця наступного тижня подати свої пропозиції: в якій громаді вони бачать своє село.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно