Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Закарпатці зруйнували стереотипи гостям зі Сходу та Півдня України

Закарпатці зруйнували стереотипи гостям зі Сходу та Півдня України

Закарпатці зруйнували стереотипи гостям зі Сходу та Півдня України
ВІДЕО ДНЯ

30 молодих людей з Луганська, Харкова, Краматорська, Дніпропетровська, Одеси, Ізмаїла та інших міст східно-південної України протягом трьох днів перебування в найзахіднішому регіоні нашої держави кардинально змінили своє уявлення про життя, ментальність та побут закарпатців.

5 червня Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Ф.Потушняка гостинно відчинила свої двері, щоб зустріти гостей з найвіддаленіших куточків України в рамках проекту «Єдність у різноманітті», організованого ГО «Молодіжна альтернатива» (м. Київ) у партнерстві з БФ «Центр громадських ініціатив» (м. Перечин). Після бібліотечної ранкової кави та чаю, частина делегації вирушила до Слов’янської набережної, на прямий ефір телепередачі «Ранок на Тисі», де поділилися своїми очікуваннями від перебування на Закарпатті, - повідомила Євгенія Напуда, головний бібліотекар відділу обслуговування Закарпатської ОУНБ ім. Ф.Потушняка.

Реклама

Після повернення до бібліотеки, гостям презентували діяльність книгозбірні за останній рік, розказали про акції та неформатні заходи, які тут проводяться. Це був перший зруйнований стереотип, з якого і почалося знайомство української молоді із Закарпаттям. А потім всі вирушили до Берегова, де ознайомились з роботою центру тренінгів та розвитку «Едванс» і на власні очі побачили та почули, як мирно проживають, дружать і толерантно відносяться один до одного угорсько- та українськомовні закарпатці.

«Мене надзвичайно вразили закарпатські села. Охайні будинки, прибране господарство. Я розумію, як Харкову далеко до толерантності та патріотизму. Адже тут кожен любить і дбає про свою землю, люди говорять різними мовами, але не роблять з цього проблеми», - ділиться побаченим Олександра Бударіна з Харкова.

Реклама

Не менше враження справив на гостей Мукачівський замок «Паланок», а потім і Перечин. У Перечині учасникам проекту було проведено кілька тренінгів, з них: «Комунікація, стереотипи, маніпуляція, конфлікти», «Децентралізація влади: перспективи і реалілії», «Молодь і вибори». Ще один стереотип гостям зруйнував Андрій Вишняк, який детально пояснив суть адміністративної реформи.

«Коли я побачила Ваш аргументований погляд на децентралізацію, я зрозуміла, наскільки вона потрібна Україні. Все, що я почула і побачила, обов’язково використаю в своїй роботі», - зазначає Галина Бесчастна з Дніпропетровська.

Крім того, гості зустрілися з мером Перечина Мирославою Гуранич та начальником управління у справах сім’ї та молоді Закарпатської ОДА Денисом Маном, з якими обговорили важливі питання місцевого самоврядування і поділилися власним досвідом.

Реклама

«Це була дуже важлива поїздка для мене. Адже під час візиту, ми обговорили багато питань і отримали на них конструктивні відповіді. Хочеться, щоб така тенденція обмінних поїздок стала всеукраїнською, щоб було більше аналогічних хвиль, які б утворили сніжний ком, який котячись по нашій державі показував людям, що ми хоч і різні, але єдині!», - зауважив учасник проекту з м.Ізмаїл.

Останній день візиту молоді люди знову провели в Ужгороді. Перед від’їздом до рідних міст у читальній залі обласної бібліотеки молодь ділилася враженнями про Закарпаття.

«За три дні я кілька разів була в шоці. Як у вас тут толерантно і дружньо відносяться до різних думок, поглядів, віросповідання. У вас чудесна бібліотека, щирі і гостинні люди, смачна закарпатська кухня. Я переповнена позитивними емоціями, які я повезу додому», - поділилася враженнями Єлизаветта Батракіна, уродженка Луганська.

Організатори такої зустрічі впевнені, що саме такими обмінами якнайкраще можна показати всі сторони України, зруйнувати існуючі стереотипи, подолати конфлікти і продовжувати об’єднувати державу в такий нелегкий для неї час. Тож, в майбутньому ГО «Молодіжна альтернатива» планує організувати ще кілька аналогічних проектів у контексті «Єдність у різноманітті».

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно