Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Експерти з ОБСЄ приїхали у Берегово, щоб обговорити проблеми ромського населення

Експерти з ОБСЄ приїхали у Берегово, щоб обговорити проблеми ромського населення

Експерти з ОБСЄ приїхали у Берегово, щоб обговорити проблеми ромського населення

У міській раді в рамках робочого візиту на Закарпаття побували експерти Контактного центру Бюро з демократичних інститутів та прав людини Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) з питань рома і сінті Ідавер Мамедов та Стів Веслер.

ВІДЕО ДНЯ

У зустрічі взяли участь заступник міського голови Михайло Ляшко, представники Закарпатської ОДА, а також очільники різних управлінь та відділів міської ради, Берегівської РДА, депутати міської ради, працівники освітніх закладів міста, співробітники Берегівського РВ УМВС та міграційної служби, – зазначає мер Берегова Золтан Бабяк.

Так, пан Ідавер Мамедов розповів, що метою їх візиту є оцінка співпраці з ромськими громадами на Закарпатті та робота з фокус-групами. Стіва Всеслера, який встиг попрацювати у прокуратурі в США, більше цікавило питання стану злочинності та взаємовідносин між міліцією та місцевими ромами.

Реклама

Директор Берегівської ЗОШ №7 з угорською мовою навчання Агнеса Кудрон розповіла представникам ОБСЄ про проблеми ромської громади Берегова в розрізі освіти. У школі навчається 349 учнів, з них регулярно відвідують уроки – 220. При цьому у початкових класах відвідуваність є порівняно високою. А вже у старших, починаючи від 12-13 років, батьки ромських школярів залучають своїх дітей до господарської діяльності, вихованню менших членів родини. Великою проблемою є і те, що дорослі беруть своїх дітлахів на заробітки не тільки за межі області, а й закордон. Не секрет, що традиційним серед ромів є раннє народження дітей, що також стає на заваді підвищення рівня освіти серед ромів. Наприклад, цього року школа змушена була відрахувати 3 дівчат, які вже стали матерями. На думку директора, потрібно продумати методику залучення ромських дітей до навчального процесу. Втім є й позитивні приклади. Цьогоріч одна з випускниць школи планує продовжити здобуття освіти у вищому навчальному закладі.

На зустрічі також йшлося про відсутність різного роду документів у ромського населення та умови проживання на Окремому хуторі. Також представники ОБСЄ окремо обговорили з правоохоронцям криміногенну ситуацію серед ромів.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно