Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Діяльність "Закарпатгазу" заблокована рішенням НКРЕКП

Діяльність "Закарпатгазу" заблокована рішенням НКРЕКП

Відсутність алгоритму розподілу коштів на ринку природного газу викликала зупинку платежів між учасниками газового ринку, внаслідок чого повністю паралізовано діяльність ТОВ "Закарпатгаз Збут" та ПАТ "Закарпатгаз".

ВІДЕО ДНЯ

На виконання вимог Закону України "Про ринок природного газу", який був прийнятий Верховною Радою України 9 квітня 2015 року та з метою гармонізації національного законодавства до норм та регламентів Європейського Енергетичного Співтовариства здійснено розмежування функцій розподілу та постачання природного газу, - повідомили у прес-службі ПАТ "Закарпатгаз".

З 1 липня 2015 року відповідно до Постанови НКРЕКП№ 1643 від 28.05.2015 р. ТОВ "Закарпатгаз Збут" у встановленому порядку визначено гарантованим постачальником природного газу за регульованим тарифом на території Закарпатської області.

Реклама

На виконання нормативно-правових актів, які регулюють сферу газопостачання  Товариством відкриті рахунки зі спеціальним режимом використання в Закарпатському обласному управлінні ПАТ "Державний ощадний банк України", на які впродовж липня-серпня надходять кошти від споживачів.

Однак НКРЕКП, в порушення діючого законодавства, не встановлено нормативи розподілу коштів із спецрахунків, що спричинило в липні-серпні поточного року зупинку платежів між учасниками газового ринку.

Реклама

З 1 липня 2015 року кошти, що надходять від споживачів в рахунок оплати за газ, акумулюються на спеціальному рахункугарантованого постачальника в "Ощадбанку" і не розподіляються належним чином між учасниками ринку згідно структури ціни. Як наслідок,  під загрозою опинилось стабільне функціонування ТОВ "Закарпатгаз Збут" та ПАТ "Закарпатгаз". На даний момент штучно заблокована можливість виконувати ТОВ "Закарпатгаз Збут" (гарантованим постачальником) свої фінансові зобов’язання як перед постачальниками природного газу, так і іншими підприємствами з якими, Товариство має господарські відносини. Підприємство не в змозі виконувати також зобов’язання перед Державою, а саме забезпечити своєчасну сплату податків та оплату збору у вигляді цільової надбавки. Одночасно, через вказану ситуацію, відбувається накопичення заборгованості перед НАК "Нафтогаз України", ПАТ "Укртрансгаз".

Через відсутність обігових коштів на поточних рахунках ТОВ "Закарпатгаз Збут" під загрозою робота абонентських відділів, договірна компанія, друк квитанцій тощо. Внаслідок вищевказаного є неможливим подальше обслуговування газових мереж ПАТ "Закарпатгаз". Під загрозою зриву підготовка газорозподільної мережі до осінньо-зимового періоду та виконання Інвестиційної програми 2015 року.

Підприємства у зв’язку зі штучно створеною ситуацією не взмозі виплачувати заробітну плату понад 1,4 тисячі працівникам і вимушені йти на порушення Закону України "Про оплату праці" в частині забезпечення своєчасної її виплати, що беззаперечно викликає соціальну напруженість в трудовому колективі двох підприємств. 

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно