Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Інша сторона медалі, або на заробітках мільйони не заробиш

Інша сторона медалі, або на заробітках мільйони не заробиш
Історія про кількох друзів, які в пошуках кращого життя "спробували" відшукати щастя за кордоном та підсумок їхнього експерименту.

Ні для кого не є секретом те, що закарпатці давно виїжджають за кордон на заробітки. Це тривало роками і буде тривати далі. Все ж логічно: навіщо працювати за копійки в Україні, якщо можна поїхати в сусідні Угорщину або  Польщу. Там можна добре заробити і вже через рік купити собі машину. Досі в це вірите? Думаєте, лише Ви придумали цей геніальний план?

ВІДЕО ДНЯ

Віктор зі своїми друзями також так думав. В пошуках кращого життя хлопці з Мукачева вирішили покинути Батьківщину. Гадали, що за кордоном все піде добре, адже головне працювати – далі заплатять. Проте, їх чекали несподівані «сюрпризи». Про них PMG.ua і вирішив дізнатися.

«Все не так геніально просто, як того хочеться. Спочатку, коли я ще хотів поїхати в Польщу і шукав там роботу, то зіткнувся з нескінченною кількістю шахраїв, які продавали майбутнім емігрантам неіснуючі вакансії. А ті, які й пропонували справжню роботу, приховували багато інформації, яку потрібно знати кожному заробітчанину», – розповідає мукачівець.

Реклама

І щоб не дарувати власні кошти невідомим "добродіям", Віктор вирішив поїхати, як то кажуть, «в сліпу» і шукати роботу на місці. Однак, так як найпростіше отримати польську робочу візу, то  бажаючих заробити в цій країні багато і роботодавці не мають бажання платити достойно. Отже, закарпатець вирішив їхати якнайдалі, на північ Польщі, у місто Гданськ, бо думав, що там менше заробітчан, тому й легше знайти прибуткову роботу.

«По приїзді зрозумів, що від українців не втечеш, їх по цілій Польщі тьма. Почав шукати роботу. Поляки приємно у всьому допомагають, всі щирі. Знайшов агенцію праці, вони мені запропонували роботу. Зробив медичну книжку, все просто і без черг, хоча і не дешево. Все офіційно, підписали контракт, заробітна плата від виробітку, тому точної суми в контракті не було. Що потрібно знати, так це те, що в контракті вказується сума"brutto" – неоподаткований і "netto" – це чистий прибуток. Тому багато хто думає, що їх ошукали, тому що не заплатили вказаної суми. Та ошукали мене іншим способом. Обіцяли одне, а вийшло як завжди. Спочатку сказали, що податок із заробітної плати 20%, пізніше повідомили, що для іноземців – 25%, а як нарахували на картку гроші, то отримав листа з рахунком, де вказано 37% податку», – скаржиться закарпатець.

Реклама

Крім того, всі агенції в Польщі дають лише тимчасову працю, це заробітчанам сказали пізніше, тому Віктор та його друзі  майже не працювали, бо не було роботи. Контракт був, але роботодавці не зобов’язуються забезпечувати робочими годинами, і хлопці працювали лише тоді, коли їм телефонували і повідомляли про те, що робота є.

«А за житло потрібно платити. Це ще одна проблема. Щоб винаймати квартиру потрібно підписувати контракт мінімум на півроку, частіше на рік і дати депозит власнику для перестраховки рівний місячній оренді, а як нема роботи, то куди діватись? Можна знайти й інші варіанти з житлом, але то вже як пощастить».

Тому, мукачівець знайшов іншу роботу і вже в іншому місті – Познань (майже за 300 км від першого місця роботи). Тому довелося переїжджати. Шукати житло радить в місті, хоча на окраїнах ціна трохи дешевша. 

Реклама

«Коли я знайшов іншу агенцію, там розповіли, що можна зробити так званий "Nip" податковий номер і тоді податок буде менший. Сказали, що допоможуть  зробити, обіцяли, що це займе два тижні часу, однак пройшло півтора місяця, а результату ніякого. Нічого не залишається робити, як знову чекати та надіятися.

Я для себе на даному етапі зробив висновок, щоб мати хороший дохід на заробітках, то потрібно бути кваліфікованим спеціалістом, а молодь, яка працює різноробочими, бо немає досвіду, в Польщі мільйони не заробить, як я собі це уявляв ще в Україні», – констатує Віктор.

Заробітки в Польщі такі: здебільшого платять 7-9 злотих (40-50 грн) за годину, робочий день – 8 годин з понеділка по п’ятницю. Якщо йти на будівництво, там обіцяють 12 злотих за годину (67 грн) , однак робочий день 12 годин, субота і неділя, здебільшого, вихідні. Тому за 176 відроблених годин по 9 злот в годину можна отримати 1584 злотих ( 8870 грн ). З них 200 піде на оренду житла (1120 грн), 200 – на харчування в місяць, близько 100 злотих (560 грн) – проїзний в автобусі, поповнення мобільного. В кінцевому результаті залишається близько 1000 злотих, це рівно 5600грн.

«Це найімовірніший варіант заробітку для таких як я, тому не фантазуйте, а обдумайте, чи воно вам потрібно. Якщо вже і їхати на заробітки, то тільки на перевірені кимось місця, де є дохід і постійна праця, а зрештою протирати штани за пару додаткових доларів немає сенсу. Краще розвиватись та будувати своє життя на Батьківщині разом з рідними, як би там не було важко».

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно