Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Патрульна поліція потрібна і жителям Хустщини, – очільник Хустської міліції

Патрульна поліція потрібна і жителям Хустщини, – очільник Хустської міліції

Патрульна поліція потрібна і жителям Хустщини, – очільник Хустської міліції

Сьогодні ставлення громадськості до міліції доволі двозначне. Хтось сприймає її як каральний орган, хтось – шукає особистого захисту лише в правоохоронних структурах. Проте більшість краян сходяться на думці, що реформи наразі потрібні не тільки в державі загалом, але й в МВС, зокрема.

ВІДЕО ДНЯ

Нещодавно місто над Тисою отримало нового очільника міліції. Призначення Володимира Щадея для багатьох стало несподіваним. Утім, у головного міліціонера Хуста багато планів на майбутнє щодо розкриття кримінальних правопорушень і «свіже», неординарне бачення шляхів подолання злочинності у нашому краї. 

- Пане Володимире, по-перше, вітаю з новою посадою. Раніше ви працювали начальником кримінальної міліції Хустського МВ. Як почуваєтесь у новому «кріслі» і як поставилась родина до такої почесної, але нелегкої місії, як керування міськвідділом УМВС?

Реклама

- Близькі звикли до моєї роботи, отже зреагували позитивно. Щодо мене самого, то я й раніше працював у міліції, був опером, начальником відділу карного розшуку, заступником начальника Хустського відділу УБОЗ, старшим оперуповноваженим з особливо важливих справ УБОЗ УМВС області. Тож коли мені запропонували посаду керманича міськвідділу, не вагався, тим паче, що давно і добре знаю весь особовий склад та криміногенну ситуацію в місті й районі.

- Зараз у суспільстві багато говориться про те, що кожен керівник силових структур має побувати в зоні АТО. Що можете сказати з цього приводу?

Реклама

- Для будь-якого міліціонера захист рідної землі від ворога є священним обов’язком. Тому планую й сам особисто поїхати, підтримати тих, хто несе варту миру у зоні бойових дій. До слова, кожні 35 діб по три-чотири працівники нашого підрозділу виїжджають на Схід для охорони громадського порядку. Вони несуть чергування на блок-постах та допомагають місцевим мешканцям.

- Звісно, побувати в зоні антитерористичної операції почесно і відповідально. Але цікаво, якою є ситуація з правопорушеннями у нас вдома, на Хустщині. Що найчастіше «прилипає» до рук злочинцям?

- На жаль, злодії нині цуплять усе, що бачать: починаючи від дрібних речей і закінчуючи справді масштабними. Скажімо, нещодавно до правоохоронців звернулася 66-річна листоноша з Велятина зі скаргою на те, що з її сумочки зникло 800 гривень. Нам вдалося розкрити цей злочин «за гарячими слідами». З’ясувалося, що в кінці робочого дня зловмисник безперешкодно проник до відділення Укрпошти, де зберігаються посилки. Зайшовши в одну з підсобних кімнат, чоловік побачив сумочку, у якій знаходився гаманець. Взявши гроші, зник. Працівники карного розшуку та патрульний наряд встановили, що до крадіжки причетний 33-річний раніше судимий житель Хуста. Тепер чоловікові доведеться відповідати за свої дії перед законом. Ще один доволі незвичний злочин трапився у місті у липні. Місцевий мешканець повідомив про крадіжку з гаража бензопили та електродрелі. Працівники сектору карного розшуку встановили осіб, причетних до крадіжки. Ті розповіли, що вночі проникли до гаража, забрали та заховали крам. Згодом бензопилу продали за 1000 гривень, а гроші розділили між собою. Злодіям «світить» позбавлення волі на строк від трьох до шести років.

Реклама

Зазначу, що любителі поживи за чужий рахунок скоюють «подвиги» і в громадських місцях, і в культових спорудах, і навіть у школах. Зокрема, під час канікул керівництво одного з навчальних закладів міста повідомило правоохоронців про зникнення з території учбової установи дев’ятьох радіаторів. Крадіжку скоїли два раніше судимі жителі міста віком 17 та 26 років. Молодики пояснили, що виваживши вікно, залізли у класне приміщення, звідки винесли батареї. «Поживу» заховали у себе вдома. Невдовзі вісім батарей продали за п’ять тисяч гривень.

Але найбільшого резонансу в місті набула крадіжка зі СШ №6 оргтехніки (ноутбука, проектора) та грошей. Уже через два дні вдалося «вирахувати» осіб, причетних до злочину. Ними виявились 17 та 18-річні місцеві мешканці. Сума матеріального збитку, яку зловмисники нанесли школі, становить близько 20 000 гривень. 

- А чи почастішали випадки крадіжок із платіжних карток краян?

- Відрадно, та в цьому році зареєстровано значно менше крадіжок із банківських карток мешканців міста й району, ніж торік. Проте, як не прикро, поряд з цим частішають випадки віртуального шахрайства. Зловмисники, під приводом продажу різноманітної продукції через мережу Інтернет, маскуються під відомі сайти і, зловживаючи довірою людей, під приводом авансового внеску за товар, виманюють гроші від потенційних жертв.

- Не секрет, що у минулому році чимало правопорушень, скоєних на території краю, залишились нерозкритими. Чи зараз тенденція розкриття злочинів має більш позитивну динаміку?

- Порівнюючи з 2014 роком, тепер відсоток розкритих злочинів суттєво збільшився. Значно більше розкрито тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень.

- Хустом ширяться чутки про те, що в місті діє злочинне угруповання, яке безкарно грабує будинки краян. Зокрема, торік було досить багато подібних злочинів. Чи когось затримано?

Реклама

- Днями працівники сектору карного розшуку затримали банду з чотирьох осіб, які певний час скоювали крадіжки з приватних будинків. Вони визнали вину, їм обрано міру запобіжного заходу – тримання під вартою. Правоохоронці перевіряють «кримінальний квартет» на причетність до інших аналогічних злочинів, які останнім часом були скоєні на території району.

- Торік зловмисники пограбували одного з бійців батальйону «Карпатська Січ». Чи знайдено та притягнуто до відповідальності винуватців?

- Відносно крадіжки, яка була скоєна в будинку учасника АТО, порушено кримінальне провадження, триває досудове розслідування.

- У 2014 році в Закарпатті особливо почастішали випадки незаконних заволодінь  приватними транспортними засобами. Яка ситуація зараз?

- У 2014 році ми розкрили чотири угони, цьогоріч – шість. Та крадіжокавтівок у нас тепер небагато.

- Як ставитесь до створення в області нової патрульної поліції? Чи потрібен, на вашу думку, подібний підрозділ у Хусті?

- Звісно, патрульна поліція потрібна і на Хустщині. Наше місто велике як за територією, так і за кількістю населення. Тому нові патрульні могли б виявляти більше порушників адміністративного законодавства та сприяти недопущенню кримінальних правопорушень. Між іншим, у 90-х роках  у нас уже була патрульно-постова служба, яка нараховувала більше сорока осіб особового складу. Сьогодні ж патрульних у нас удесятеро менше, що є одним з негативних факторів, які впливають на результати роботи міліції та боротьбу зі злочинністю.

Реклама

- А що можете сказати про нещодавнє резонансне вбивство в Шаяні. Чи відомі якість нові факти у цій справі?

- 15 серпня до Хустської районної лікарні було доставлено труп 58-річноговишківчанина, працівника одного з  готельних комплексів села Шаян, із тілесними ушкодженнями та травмами голови. На місці події правоохоронці встановили, що до злочину причетний 33-річний відпочивальник зі столиці. Напередодні трагедії між чоловіками виник конфлікт, що переріс у бійку з фатальним наслідком. Слідство триває, але «крапку» у цій непростій справі може поставити тільки суд.

- Спасибі за розмову і успіхів вам у роботі.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно