Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Андрій Горват: "Мукачівські роми вже два роки живуть без питної води"

Андрій Горват: "Мукачівські роми вже два роки живуть без питної води"

Андрій Горват: "Мукачівські роми вже два роки живуть без питної води"

Учора у прес-центрі "Панорама" під час розмови про встановлений пам’ятник рому-господарнику громадські активісти порушили проблему відсутності водопостачання на території компактного проживання ромського населення.

ВІДЕО ДНЯ

Ромський громадський діяч Андрій Горват зазначив, що встановлення пам’ятника – це передвиборчий крок, а за кошти, витрачені на спорудження монументу, можна було би провести водопроводи до мійкрорайону. "Вже два роки, як води нема. І минуло чотири роки, як нас ніхто не слухає і не хоче знати за наші проблеми", – мовив активіст.

Координаторка проектів Благодійного фонду "Розвиток" Наталія Козир зауважила, що це яскравий приклад негативного ставлення до ромського населення. "На відкритті скульптори Іван Бровді сказав: "Хай цей пам’ятник символізує дійсно чисте Мукачево, і щоб воно було чисте, в кінці кінців, від тих людей, які заважають нам жити".
А що це за люди? Вже точно це не прості мешканці Мукачева. Може все ж таки йдеться про місцевих чиновників, які заважають жити мукачівцям. Давайте без емоцій, тільки фактами. По-перше, два роки у ромів відсутній доступ до питної води. Літні, вагітні, діти носять відра з водою за кількасот метрів. Причому, Золтан Ленд’єл відкрито заявив, що води до кінця року не буде і це питання ми вирішувати не будемо. Нехай роми самі вирішують. По-друге, вперше ініціатива ромів по створенню Органу самоорганізації ромської громади третій місяць блокується владою. При цьому влада зухвало пропонує ромам вирішувати свої проблеми, натомість в реалії робить все, щоб вони не змогли цього роботи самостійно", - зауважила громадська діячка.

Реклама

Наталія Козир зазначила, що нещодавно закінчилась міська програма "Ромське населення 2012-2015 року", яка була формальною і переписувалася з року в рік. Громадські активісти подали документи і запропонували створити експертну робочу групу з самих ромів, які краще знають потреби громади. Вже є реальні напрацювання, які допоможуть поліпшити створення нової міської програми на 2015-2018 роки. "Ми хотіли поділитися з ними. Але місцева влада дала письмову відповідь – нова ромська програма не на часі", - сказала учасниця прес-конференції.

Нагадаємо, що громадські активісти знайшли вихід з конфлікту, зумовлений встановленням пам’ятника рому-двірнику.

Реклама
Андрій Горват: "Мукачівські роми вже два роки живуть без питної води" – 01
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно