Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Гості з Чехії відвідали одну з ужгородських шкіл

Гості з Чехії відвідали одну з ужгородських шкіл

Відповідно до програми перебування делегацій країв Височина та Пардубіце Чеської Республіки, сьогодні, 15 жовтня поважні гості взяли участь в урочистому введенні в експлуатацію завершеного спільного об’єкту – загальноосвітньої школи №3 м.Ужгород, де директором працює Світлана Фесенко. Вона зазначила, що ця унікальна школа збудована в 1932 році за кошти Чехословацького уряду. З ініціативи голови облради Володимира Чубірка, який запросив оглянути школу крайових депутатів Височини з братньої Чехії та закликав до співпраці, за останні роки стала невпізнаною: відновлено напис на школі "Jubilejní škola Masarykova", проведено капремонт даху будівлі і самої будівлі, облаштовано сучасний клас з вивчення чеської мови, медпункт, туалети та ін. На реалізацію цього проекту протягом 2014-2015 років з обласного та міського бюджетів було виділено більше 1 мільйона гривень. Ще стільки ж виділив край Височина. Сьогодні ця школа як зовні, так і зсередини має європейське обличчя.

ВІДЕО ДНЯ

З 2013 року в школі розпочато вивчення чеської мови, як другої іноземної, щоб зацікавити чеських депутатів. І задум вдався. Чеські партнери зголосились допомогти та своїм коштом, окрім іншого, відремонтували й технічно обладнали спеціальний клас. Протягом літніх канікул кращі учні, які вивчають чеську мову в цій школі, за кошти краю Височина відпочивають в Чеській Республіці. Ужгородські педагоги підготували Програму з вивчення чеської мови, яку вже запозичили викладачі Львова, Мукачева та інших міст України, – йдеться у повідомленні прес-служби Закарпатської облради.

Сьогодні школа потребує актового класу. Проектант та батько учня Іван Ніколенко ознайомив гостей з розробленим проектом. Є можливість надбудови мансардного поверху над спортзалом, що буде елементом завершеної архітектурної форми, зберігши історичну.

Реклама

Володимир Чубірко зі свого боку знову закликав чехів до продовження співпраці, зазначивши, що школа, яка носить ім’я видатної людини – Президента Чехословаччини Томаша Масарика, повинна стати не тільки сучасним освітнім, а й культурним модерним центром Закарпаття для всіх, хто має потребу бути ближчим до братньої Чехії, як і для чехів, котрі приїжджають у наш край у ділових справах чи для відпочинку. "Я впевнений, що школа зуміє триматиме марку найкращої в місті, бо має злагоджений колектив, хороших учнів та друзів у Височині, які завжди прийдуть на допомогу. Наша справа, – наголосив очільник облради, – виховати малих українців патріотами та добропорядними людьми, дати їм гідну європейську освіту, бо саме їм будувати європейську Україну вдома".

На завершення висловив упевненість у тому, що проекти, узгоджені з чехами на цей рік, будуть успішно зреалізовані.

Реклама

Традиційно гості приїхали з подарунками. Цього раз вони знову привезли навчальні посібники для різних класів.

На знак подяки учні, які вивчають чеську мову, подарували гостям виступ на чеській мові, а також сувеніри, виготовлені власноруч.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно