Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На Закарпатті виявили кілька випадків незаконної вирубки лісів

На Закарпатті виявили кілька випадків незаконної вирубки лісів

На Закарпатті виявили кілька випадків незаконної вирубки лісів

Нещодавно до Тячівського відділу поліції надійшло анонімне телефонне повідомлення про те що в с. Руське Поле лісник здійснює вирубку лісу в лісосіці з порушенням. А за одну добу на Закарпатті зафіксовано ще й 3 випадки перевезення деревини із сумнівною документацією.

ВІДЕО ДНЯ

За останню добу закарпатські правоохоронці зафіксували 3 випадки перевезення лісу із сумнівними документами. Так, у м.Хусті затриманий іршавчанин віз близько 5 куб.м. дров породи «бук», довжиною 1 м різного діаметру. Водій пояснив, що дрова, які заготували на Іршавщині, виписав у Хустському дослідному лісогосподарстві та перевозив для продажу в м.Хусті.

Того ж дня на Тячівщині патрульні зупинили вантажівку з ялинами та необрізаними буковими дошками в загальній кількості більше 20 куб.м, а також вантажний автомобіль із майже 24 куб.м ялини. В обидвох випадках водії мали сумнівні автонакладні. Вантажівки знаходяться на спецмайданчику Тячівського відділу поліції, – йдеться у повідомленні відділу комунікації ГУ Національної поліції у Закарпатській області.

Реклама

А днями правоохоронцям вдалося затримати самого лісника, що вирубував ліс із порушеннями. Поліцейські, які виїхали на місце події в с.Руське Поле, виявили 14 повалених дерев породи «дуб». Лісник, у свою чергу, надав документи на дозвіл лісозаготівлі. Проте вони викликали підозри правоохоронців. Законність цієї вирубки встановлюється.

Про те, чи можна «упіймати за руку» нечесного лісника і які схеми працюють в лісництвах, щоб до них важко було «підкопатися», розповіла еколог ОксанаСтанкевич-Волосянчук. «Зараз немає «дурних» лісників – практично на кожну рубку вам покажуть документи. Інша справа – походження документації», – каже еколог. За словами п.Оксани, особливо часті випадки з так званою санітарною вирубкою. Лісопатолог дає висновок, що ліс хворий – і його необхідно рубати. Найчастіше при цьому рубають здоровий ліс. Із такими рубками може боротись лише сама система – призначати комісії й оцінювати, чи справді ліс хворий.

Реклама

«Але, – зізнається п.Оксана, – сама система й вигадала цю схему, тому вона боротись із цим не буде. Такі випадки є практично бездоказовими. За подібними схемами кілька років тому були вирублені столітні дуби у смт.Буштині, таке регулярно практикують у Брустурянському та Мокрянському лісгоспах. Про це мені розповідали самі лісники Брустурянського і Мокрянського лісгоспів - щоб "набрати" кубометри, шукають хворобу лісу... Так от, підозрюють, що санітарними рубками заготовлюється більше деревини, ніж рубками головного користування. Але це можна легко перевірити. Частково держава сама сприяє цьому безладу: лісгоспи повинні фінансуватись із держбюджету, бо платять великі суми податків у держбюджет. Зарплати лісникам та й  усі лісогосподарські заходи повинні фінансуватись державою. А у нас їх усіх перевели на госпрозрахунок. Тобто і на зарплати вони повинні заробити собі самі. Отже, немає кубометрів, немає зарплат. От вони і "стараються". Не тільки собі на зарплати...»

Еколог Олег Листопад  у статті для "Радіо Свобода" зазначив: «Порахувати тіньовий обіг деревини можна, треба просто, щоб це захотів зробити Кабмін. Щоб визначити тіньові вирубки лісу, треба звести баланс деревини: порахувати, скільки зрубали за офіційними документами і скільки продали на внутрішньому ринку і за кордон. Різниця між проданим і зрубаним покаже те, скільки лісу було вирубано незаконно. Йдеться не про самовільні рубки, тобто, коли приходять у ліс без документів і рубають там три смеречини, або коли бригада чорних дроворубів на двох машинах виїхала, нарубала і втекла. Я про те, коли рубають по одному і тому ж лісорубному квитку по кілька разів. Коли рубають ліс і пишуть, що якість його – «третій сорт», а насправді це деревина вищого сорту. За стандартами «Грінпісу» та інших міжнародних організацій, це незаконні вирубки. Це вирубки за документами, які не потрапляють у жодну статистику».

Ми зв’язалися з Олегом Листопадом і розказали цю історію про лісника наТячівщині. Він прокоментував це так:

Реклама

«У цьому випадку поліція може тільки перевірити, чи є документи, чи нема. Але якщо поліцейський – колишній лісник, то він багато чого може знайти. Або якщо поліцейський пройшов тренінг з виявлення та фіксації лісопорушень. Тому доцільно працювати групами, до яких треба включати, зокрема, екоінспекторів».

Отже, жодний поліцейський, який не є підготовлений, не в змозі довести неправдивість поданих лісником документів, тим паче визначити, яку саме деревину було зрізано – санітарну чи ділову.

Додамо, що на даний час поліцією Закарпаття протягом року до ЄРДРу внесено 134 матеріали про незаконну вирубку лісів (ст. 246 ККУ). Лише по Тячівському району – 31 кримінальне провадження незаконної рубки лісу. За незаконну вирубку лісу ст.246 ККУ передбачає штраф до 1700 гривень, арешт на строк до 6 місяців, обмеження або позбавлення волі на строк до 3 років із конфіскацією незаконно добутого.

Також, за даними управління лісового господарства Закарпатської ОДА, з початку 2015 року виявлено 221 лісопорушення на суму збитків понад 4,5 мільйона гривень. Утім, відшкодувати вдалося менше двох відсотків збитків - за рахунок добровільно сплачених штрафів. 

Тож роботи для нової поліції – непочатий край, і не тільки у сфері охорони лісового господарства. Можливо, уряд задумається над тим, скільки держава втрачає коштів через незаконну вирубку і продаж лісів, та створить окремий підрозділ поліції, який буде більше розбиратися у «лісовій справі».

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно