Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На Закарпатті у перші дні нового року виявили випадок захворювання на сказ

На Закарпатті у перші дні нового року виявили випадок захворювання на сказ

Початок 2016 року, як і початок минулого року, ознаменувався випадком сказу собаки в с.Луково. Як стало відомо, до цього собака контактувала з лисицею, яка забрела на подвір’я. В осередку проведений комплекс протиепізоотичних та протиепідемічних заходів, особи які контактували із собакою отримують курс антирабічних щеплень.

ВІДЕО ДНЯ

За підсумками 2015 року з приводу травмування тваринами до медичних закладів району звернулося 64 особи, 27 – призначено курс антирабічних щеплень. Насторожує той факт, що зафіксовано 11 випадків, коли курс щеплень перервано самовільно і це при тому, що єдиним методом зберегти людині життя, при інфікуванні вірусом сказу, є лише призначення щеплень. Згідно статистичних даних по Україні за 11 місяців 2015 року зареєстровано – 5 випадків сказу серед людей, – повідомляє директор Іршавської районної філії ДУ "ЗОЛЦ ДСЕСУ" Олександр Соколюк.

Сказ – гостре інфекційне захворювання, яке передається від хворих тварин людям шляхом покусів, пошкрябин чи ослинення. Хворіють на сказ всі теплокровні тварини. Найбільшу небезпеку становлять лисиці, коти, собаки, вовки, які хворіють, а також в розповсюдженні вірусу сказу приймають участь кровососні та гризуни. Зараження відбувається при покусах, ослиненнях та при прямому контакті з хворою твариною, також можливе зараження через речі змочені слиною хворої тварини.

Реклама

Незвичайна чи агресивна поведінка тварин, як домашніх, так і хижих, майже завжди ознака хвороби.

Викликає занепокоєність наявність безпритульних тварин, які оточують нас, та відсутність настороженості у громадян, особливо дітей, при поводженні з ними (годування, ігри, надання допомоги, лікування), які при цьому завдають покуси, що в окремих випадках можуть коштувати життя.

Реклама

Що треба робити, щоб не заразитися СКАЗОМ?

1. При контакті з твариною (укус, царапини), місце контакту слід негайно промити проточною водою з простим милом та звернутися до лікувального закладу.

2. Встановити господарів тварини, для їїізоляції до приходу спеціалістів ветеринарної медицини. Якщо тварина на 14 день залишається здоровою та живою, при наявності відповідної довідки від спеціалістів ветеринарної медицини, лікування людям не призначається, або в подальшому відміняється.

Реклама

Не можна в гніві убивати тварину чи виганяти, або завозити в іншу місцевість, після того, як вона нанесла покуси.

3. Якщо тварина яка покусала людину невідома, хижа (що втекла) чи загинула, коли не можна встановити за нею нагляд, то необхідно в день укусу звернутися до лікарів за призначенням антирабічних щеплень.

4.Правильно утримуйте домашніх тварин. Сторожових собак – на ланцюгах, в спеціально відведеному для цього місці. Щорічно проводити їм щеплення проти сказу, виводити на вулицю в намордниках. Забороняється вигулювати собак на територіях лікувально-профілактичних закладів, шкіл, дитячих навчальних закладів, закладів інтернатного типу, в парках та скверах, приводити їх з собою на ринки, в магазини та нацьковувати на людей.


Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно