Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • 16-річний ужгородець першим у місті отримав замість звичайного паспорту – пластикову ID-картку

16-річний ужгородець першим у місті отримав замість звичайного паспорту – пластикову ID-картку

16-річний ужгородець першим у місті отримав замість звичайного паспорту – пластикову ID-картку

4 лютого Миколі Піньо, повнолітньому ужгородцю, видано перший в місті паспорт України нового зразка. ID-картка, як її називають фахівці, стала новим зразком внутрішнього документа громадянина України. Введення пластикового документа є однією з вимог для вступу в ЄС. Для того, щоб отримати ID-картку потрібно подати свідоцтво про народження, оригінали та копії паспортів обох батьків та довідки з ЖЕКу.

ВІДЕО ДНЯ

Сама процедура оформлення документів разом з фотографією на місці, займає 15 хвилин. Виготовлення паспорта відбувається протягом місяця. З одного боку цей зразок є зручним, так як він більш зносостійкий та менший за розмірами, а з іншого боку, ще не всюди є можливість зчитувати інформацію з цих електронних носіїв. Окремих переваг при оформленні закордонного паспорта чи інших документів при наявності такого посвідчення немає.

Нагадаємо, що оформити ID-картку можна виключно за місцем реєстрації особи.

Реклама

Тож, з виповненням 16-річчя Микола Піньо звернувся в паспортний стіл в Ужгороді для оформлення документа, що посвідчує особу. Мама хлопця, Наталія Піньо, яка прийшла разом зі своїм сином, щоб першою привітати його розповіла: «Нам запропонували обрати між паспортом-книжкою та карткою. Обрали останній. Хай молодь отримує вже сучасні європейські документи».

«Мені запропонували виготовити ID-картку. Так як країна прямує до Європи, це стане гарним початком. Адже, у них вже давно перейшли на документи такого зразка. А ще, я дуже радий, що першим отримав такий документ. На деякий час я тепер унікум!» – хизується власник першого в Ужгороді пластикового документа.

Реклама

Вручала документ Магдалина Бобяк, завідувач Ужгородського міського сектору ГУ ДМС України в Закарпатській області: «Я дуже рада, що сьогодні є можливість передати перший документ нового зразка його власнику. Хороший настрій не тільки у Миколи, але й у нас, працівників. Сподіваюся, що нововведення відкриє додаткові можливості для майбутнього покоління й молоді люди віддадуть перевагу виготовленню пластикового документа».

Пані Магдалина розповіла, що днями документ нового зразка отримають ще двоє молодих людей. Також в процесі підготовки знаходиться трохи більше п’ятидесяти ID-карток для шістнадцятирічних ужгородців. Юрій Бабідорич, завідувач сектором інформаційних технологій Головного управління ДМС у Закарпатській області наголосив, що в даний документ відбитки пальців не вноситимуться.

«Відбитки можуть вноситися тільки в закордонний паспорт з чіпом і тільки при бажанні особи», – пояснив він. Для інших громадян зміна документа, при бажанні, буде відбуватися трохи згодом. На даний час пластиковий паспорт виготовляють тільки для шістнадцятирічних осіб.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно