Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Закарпаття налагодило міжрегіональну співпрацю із найбільшою областю Угорщини

Закарпаття налагодило міжрегіональну співпрацю із найбільшою областю Угорщини

Закарпаття налагодило міжрегіональну співпрацю із найбільшою областю Угорщини
ВІДЕО ДНЯ

На запрошення керівництва регіону Південний Великий Альфельд (Угорщина) закарпатська делегація на чолі з Михайлом Рівісом з одноденним офіційним візитом відвідала м. Кечкемет, аби обговорити з місцевою владою Бач-Кішкун перспективи двосторонньої співпраці та можливості залучення угорських інвестицій.

До речі, це перший ознайомчий візит керівництва Закарпатської облради за всю її історію до найбільшої за територією медьє (області) Бач-Кішкун. До її складу входить 10 кіштершегів (районів), що знаходяться у центрально-південній частині Угорщини в межиріччі Тиси і Дунаю, поблизу кордону із Сербією та за 400 км від закарпатських рубежів. В області проживає понад півмільйона населення. Цьому візиту передували приятельські стосунки з місцевими органами самоврядування та бізнесовими колами представника "КМКС" у Закарпатській області, обласного обранця Пейтера Чаба, який очолює комісію з питань транскордонного співробітництва, розвитку туризму та рекреації.

Реклама

Участь у двосторонніх перемовинах з угорського боку представляли: голова загальних зборів області Бач-Кішкун Ласло Рідег, його заступник Шандор Рауш та уповноважений Уряду області Бач-Кішкун Ерне Ковач, а з української сторони: голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс, його перший заступник – Йосип Борто, депутат облради Пейтер Чаба, заступник директора Європейського об’єднання територіального співробітництва "ТИСА", радник голови облради Юдіта Євчак та інші, – зазначає прес-служба Закарпатської облради.

Насамперед угорські партнери привітали закарпатську делегацію та висловили сподівання у налагодженні та розвитку транскордонних зв’язків двох регіонів.

Реклама

– Дуже раді приїзду новообраного голови Закарпатської облради. Це перша наша офіційна зустріч і сподіваємося, що вона продовжиться, – зазначив Ласло Рідег. – У нас є цікаві проекти, насамперед, у сфері туризму та виноробства. Готові поділитися досвідом та напрацюваннями, обговорити спільні плани, які наближатимуть українців до євроспільноти. А також пропонуємо встановити побратимські відносини та спільну участь у програмах Європейського Союзу.

У свою чергу Михайло Рівіс від імені всього депутатського корпусу Закарпатської облради подякував угорцям за запрошення та розповів, що наш край найбільш інтегрований до Європи, який називають «Західними воротами» України в ЄС. Він запевнив про тверді наміри новообраної ради втілити в життя програмні цілі розбудови нашого краю та докласти максимум зусиль у проведенні необхідних реформи в усіх сферах суспільно-економічного життя.

– На сьогодні Закарпаття має партнерські зв’язки з 16-ма регіонами різних європейських країн, з якими укладено угоди про співпрацю, – поінформував угорців Михайло Рівіс, підкресливши: – Та найбільш дієвою є співпраця з Угорщиною, зокрема, з Саболч-Сатмар-Берег, Гевеш, Боршод-Абуй-Землен областями. Відтак, у рамках Східного Партнерства реалізовується підписана угода з Міністерством зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини, яка передбачає співфінансування проектів модернізації систем енергозбереження та опалення освітніх, медичних та культурних центрів.

Реклама

Не обійшов керівник облради й питання суспільно-політичної ситуації на Закарпатті, зазначивши, що після минулорічних місцевих виборів партія "КМКС" посіла почесне місце у законодавчому крайовому парламенті та підтримала його в обрані на пост голови ради. Нині вперше за всю історію незалежної України представники угорської партії займають високі пости не лише в облраді, а й в обласній адміністрації та приймають безпосередню участь у розбудові краю.

– Створюючи більшість в обласній раді, ми обіцяли виборцям продемонструвати, які цінності несе євроспільнота. Україна вже готова до євроінтеграції, та, на жаль, не всі країни хочуть її вступу в ЄС. Тому зараз на сході нашої країни маємо АТО. За європейські прагнення Україна платить найдорожчим – ціною життів своїх найкращих громадян. І ось такі зустрічі демонструють тим, хто зараз в окопах боронить цілісність та суверенність держави, що європейські країни не забувають про Україну, допомагають їй і фінансово, і морально, – зауважив Михайло Михайлович.

Він також висловив сподівання, що завдяки налагодженій тісній співпраці на міжрегіональному рівні в контексті зближення України до ЄС, встановленому діалогу можна залучити значні фінансові ресурси європейського співтовариства, стимулювати іноземне інвестування. В умовах нинішнього обмеженого фінансування на рівні держави, це дасть змогу реалізувати на Закарпатті найнеобхідніші проекти з розбудови соціальної, інформаційної та виробничої інфраструктури, будівництва та модернізації пунктів пропуску, розвитку транспортної та туристичної мережі, наукової та культурної співпраці, охорони навколишнього середовища, і, насамперед, створити робочі місця. Область Бач-Кішкун має досвід залучення інвестицій та успішно співпрацює з німецькими партнерами у виготовленні запчастин для автівок. На Закарпатті також є хороші можливості створити технопарк з угорськими інвестиціями.

– Будемо раді, якщо угорські бізнесмени вкладатимуть свої інвестиції у наш край, а зі свого боку обіцяємо повне сприяння, аби їм працювалося затишно і комфортно. Спочатку наші відносини будуть добросусідськими, дружніми, а потім цімборськими, – жартома підвів риску Михайло Рівіс.

Уповноважений Уряду області Бач-Кішкун Ерне Ковач, якому дуже сподобалося, що половина закарпатської делегації вільно володіє угорською, запевнив, що угорський Уряд зацікавлений у підтримці закарпатських угорців, адже «ми говоримо спільною мовою».

На завершення зустрічі керівники обох регіонів вийшли до представників місцевої преси та відповіли на всі їх питання. А очільник обласних обранців подякував за теплий прийом та запросив своїх угорських колег у найближчий час відвідати Закарпаття.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно