Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Важкохворим закарпатцям нададуть допомогу

Відбулося засідання постійної комісії Закарпатської облради з питань праці, зайнятості та соцзахисту населення під головуванням Михайла Софілканича.

ВІДЕО ДНЯ

У ході роботи розглянуто матеріали, які вносяться на розгляд третього пленарного засідання другої сесії облради, зокрема внесення змін і доповнень до Програми «Турбота» щодо посилення соцзахисту громадян на 2016-2018 роки тощо, – повідомляє прес-служба Закарпатської облради.

Найперше члени комісії обговорили питання про Порядок надання одноразової матеріальної допомоги важкохворим громадянам на лікування, протезування, придбання імплантатів, проведення оперативних втручань, у т.ч. й за межами України в рамках Програми «Турбота». Дискусія була конструктивною. Оскільки йдеться про чималі суми, то депутати вносили слушні пропозиції щодо ефективного механізму, який допоможе контролювати їх використанням за призначенням. У підсумку зійшлися на тому, що рішення про доцільність призначення одноразової матеріальної допомоги приймає комісія департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації на підставі таких документів:

Реклама

- особисте звернення хворого або його батьків (офіційних представників) на адресу голів обласної ради або облдержадміністрації;

- ксерокопію документу, що засвідчує особу заявника та адресу його місця проживання;

Реклама

- ксерокопію довідки про присвоєння ідентифікаційного коду;

- ксерокопію одного з документів: пенсійного посвідчення, посвідчення інваліда, ветерана війни чи праці, інше посвідчення, що встановлює його статус (за наявності);

- довідку про стан здоров’я та необхідність лікування громадянина;

Реклама

- акт обстеження матеріальних умов проживання заявника;

- довідку про банківські реквізити заявника;

- інші документи, що можуть підтверджувати необхідність надання одноразової матеріальної допомоги (виписки, заключення тощо, у тому числі висновок головного спеціаліста відповідного профілю МОЗ у разі необхідності лікування за кордоном).

Постійна комісія облради з питань праці, зайнятості та соцзахисту населення погоджує це рішення та рекомендує голові облради або голові ОДА доручити департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації виплатити кошти. Наголошувалось, що у заяві претендента на ці кошти має бути чітко прописано, що він зобов’язується подати звіт про використані грошові кошти або до подання звіту зобов’язується повернути суму, що залишилася невикористаною.

Не менш активно обговорили члени комісії й іншу пропоновану зміну згаданої Програми, яка стосується фінансової підтримки громадських організацій інвалідів та ветеранів. У новій редакції, за пропозицією голови Закарпатської облради Михайла Рівіса, рекомендується фінансово підтримати громадські організації інвалідів та ветеранів, політичних в’язнів і репресованих, інших організацій та об’єднань, що сприяють вирішенню соціально-важливих проблем інвалідів та осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

З цього питання думки членів постійної комісії розійшлися. Одні наголошували, що депутати зобов’язані забезпечити інтереси і потреби цих організацій, інші – що за світовою практикою гроші необхідно виділяти під конкретний план заходів. Як виняток – громадські організацій учасників АТО, які сьогодні захищають ціною власного життя територіальну цілісність України у тяжкій війні і наш обов’язок підтримувати їх всебічно. «Ми повинні відходити від успадкованої радянської моделі та наближатись до європейської, позаяк прагнемо євроінтегруватись», - зазначали окремі депутати.

Після тривалої дискусії, депутати цю зміну не підтримали і вирішили зустрітись з головою облради щодо обговорення спірних питань.

Реклама

Було також розглянуто матеріали та листи, які надійшли на адресу профільної комісії.

– Ми найперше повинні забезпечити виконання законодавства, зокрема бюджетного кодексу України, щодо надання пільг і гарантій, інших видів соціальної підтримки для ветеранських організацій. Зрештою маємо перед цими людьми моральну відповідальність за їх спокій і благополуччя, – наголосив Михайло Рівіс. Та висловив сподівання, що ветерани не будуть забуті і в розмовах про них буде менше політики, а більше турботи, бо в цьому наша вдячність за мирне небо над головою.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно