Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Закарпатські депутати напрацювали Програми з поліпшенням екології та раціональне використання природних ресурсів краю

Закарпатські депутати напрацювали Програми з поліпшенням екології та раціональне використання природних ресурсів краю

Закарпатські депутати напрацювали Програми з поліпшенням екології та раціональне використання природних ресурсів краю

Сьогодні, 14 березня в Закарпатській обласній раді відбулося засідання двох профільних комісій: з питань бюджету (голова – Василь Кошеля) і з питань екології та використання природних ресурсів (голова – Оксана Біров). Відтак розглянуто пропоновані матеріали та проекти рішень до порядку денного четвертого пленарного засідання другої сесії, яке згідно з розпорядженням голови облради Михайла Рівіса заплановане на 17 березня 2016 року.

ВІДЕО ДНЯ

На комісії з питань екології та використання природних ресурсів крайові парламентарі працювали, зважуючи кожну ініціативу розробників проектів. Найперше розглянули профільні питання. Зокрема, внесення змін до Програми охорони навколишнього середовища Закарпатської області на 2016-2018 роки, – стверджує прес-служба Закарпатської облради.

Як наголосив директор департаменту екології та природних ресурсів Сергій Рішко, зміни потрібні для стабілізації та поліпшення стану навколишнього природного середовища на території області. «Адже природа – річ непередбачувана, – сказав він. – А Закарпаття – зона підвищеного ризику повеней і зсувів, тому ми повинні діяти, спираючись на попередні досвіди».

Реклама

Пропоновані зміни стосувалися розділу фінансування заходів цієї Програми. Йдеться про збільшення її вартості, що дасть змогу серед іншого провести капітальний ремонт каналізаційних очисних споруд у с. Велика Бакта, що на Берегівщині, захистити від затоплення водами р.Тиса нижньої частини с. Крива Хустського району, врегулювати русло р. Мокрянка с. Німецька Мокра Тячівського району, яка розливається від одноденної зливи, провести капітальний ремонт протизсувних споруд біля автодороги Свалява-Довге-Липча та біля дороги Міжгір’я-Синевир. Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації заходів цієї Програми – 545 476,0 тис.грн. У тому числі коштів обласного бюджету – 58 553,0 тис.грн., коштів районних, міських бюджетів – 82 670,0 тис.грн.

Зосереджено вивчали члени комісії і проект рішення про введення мораторію на вирубку лісів у межах природно-заповідного фонду нашої області, яке зініціював голова ОДА Геннадій Москаль.

Реклама

Простіше кажучи, пропонується тимчасово заборонити на території таких об’єктів фонду місцевого значення суцільні рубки усіх видів, у тому числі суцільні санітарні, лісовідновні, рубки реконструкції тощо, бо вони спричиняють руйнування лісової екосистеми. Мораторій дозволить зберегти цінні лісові масиви, рідкісних видів рослин і тварин. Зазначалось, що аналогічне рішення торік ухвалила Київська обласна рада.

Члени комісії також активно обговорили та підтримали клопотання товариства з обмеженою відповідальністю «Катіон Інвест» щодо надання спецдозволу на користування надрами з метою видобування кам’яної солі Тереблянського родовища у Тячівському районі.

Наголошувалось, що там працює серйозний англійський інвестор з екологічною картою, який вклав кошти, у т.ч. і в розбудову інфраструктури лікарні,шахти і т.д.

Реклама

Як підкреслив Андрій Шекета, «навіть тисяча робочих місць для краю – на вулиці не валяються», а тут прогнозується дві тисячі робочих місць, тому цей проект рішення слід підтримати. З перспективою переселення людей із небезпечної зони карстових проваль у Солотвині.

Уважно обговорено й низку інших проектів рішень стосовно затвердження нових та внесення змін до діючих регіональних програм з розвитку системи охорони здоров’я, освіти, культури, туризму і курортів, транскордонного співробітництва, енергозбереження тощо.

– Радує те, що, депутати, виходячи із непростих реалій дня, користуючись інструментом обговорення та ухвалення регіональних програм, шукають найоптимальніший варіант для вирішення проблем наших виборців та цілих громад, які ніхто за нас не вирішить, – наголосив голова Закарпатської облради Михайло Рівіс.

У середу, 16 березня на засіданні президії облради буде розглянуто доопрацьовані матеріали та узгоджено проект порядку денного четвертого пленарного засідання другої сесії облради.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно