Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • У Мукачівській РДА говорили про проблеми учасників АТО та шляхи їх вирішення

У Мукачівській РДА говорили про проблеми учасників АТО та шляхи їх вирішення

У Мукачівській РДА говорили про проблеми учасників АТО та шляхи їх вирішення

На Мукачівщині проживають понад 200 військовослужбовців – учасників АТО. Це, як діючі військовослужбовці, так і мобілізовані учасники антитерористичної операції. Вдома на бійців АТО з нетерпінням чекають рідні та близькі, але поряд з цим бійці проходять через соціальну та психологічну адаптацію, є й ряд інших проблемних моментів, з якими стикаються військовослужбовці та їхні родини.

ВІДЕО ДНЯ

З метою широкої співпраці з учасниками АТО з подальшим вирішенням проблемних питань при Мукачівській РДА створено районну координаційну раду, яку очолив голова Мукачівської РДА Сергій Гайдай, – йдеться у повідомленні прес-служби Мукачівської РДА.

Вчора, 16 березня, у Мукачівській РДА відбулося перше засідання районної координаційної ради з вирішення проблемних питань військовослужбовців, учасників антитерористичної операції та членів їх сімей.

Реклама

На сьогоднішній день перші кроки щодо вирішення пробілених питань учасників АТО та їх родин вже зроблено. Так, діє районна програма на 2015-2017 рр. щодо соціальної підтримки, адаптації військовослужбовців, учасників АТО та їх сімей, затверджена рішенням сесії районної ради від 11.06.2015 р.

У освітніх закладах Мукачівського району 61 школяра та 35 вихованців ДНЗ – дітей учасників АТО звільнено від плати за харчування.

Реклама

Важливим фактором соціальної підтримки з боку держави стало придбання житла для чотирьох родин полеглих учасників АТО. У поточному році Мукачівська РДА планує придбати житло для ще однієї родини військовослужбовця, який загинув у зоні АТО, – вже направлено відповідне клопотання до Закарпатської ОДА для вирішення питання щодо виділення коштів.

Поряд з цим, на сьогоднішньому засіданні координаційної ради, очільник району Сергій Гайдай зауважив на недоліках у роботі:

– Для участі у роботі координаційної ради не було запрошено радника голови Мукачівської РДА з питань, пов’язаних з військовослужбовцями – учасниками АТО та їхніми родинами;

Реклама

– Був відсутній представник Управління Держгеокадастру у Мукачівському районі.

За підсумками першого засідання координаційної ради голова Мукачівської РДА Сергій Гайдай акцентував увагу на найважливіших аспектах, зокрема, звернувся до головного лікаря «Центру первинної медико-санітарної допомоги району» Вікторії Лані щодо посилення контролю за проходженням лікування та санаторного оздоровлення військовослужбовців – часників АТО.

«Важливо здійснювати постійний моніторинг стану здоров’я та самопочуття до та після надання медичної й психологічної допомоги, – зауважив Сергій Гайдай, – на жаль, маємо один досвід, коли бійцю АТО після санаторно-курортного лікування стало гірше, він потребував додаткової медичної допомоги. У кожному випадку тут потрібен індивідуальних підхід».

Також головному спеціалісту – психологу Мукачівського ОМВК Тетяні Серебряковій, яка входить до складу районної координаційної ради, було доручено розробити програму щодо реабілітації а адаптації військовослужбовців – учасників АТО.

Важливим моментом так званого поствійськового періоду життя демобілізованих бійців є їхнє подальше працевлаштування, у разі потреби – перепрофілювання або додаткове навчання. По даному напрямку роботи координаційній раді звітуватиме районний центр зайнятості. Як зазначив директор районного центру зайнятості Володимир Мельничук, з демобілізованими бійцями АТО проводиться широка консультаційна робота щодо вибору професій та оформлення документів для здійснення підприємницької діяльності.

«Всі ми – державні службовці, працівники органів та установ, медичні працівники, психологи – повинні скоординувати зусилля для вироблення ефективної моделі взаємодії з учасниками АТО, – підсумовує голова Мукачівської РДА Сергій Гайдай, – адаптація кожного бійця після проведеного періоду у зоні АТО, це – багатогранний та складний процес, який часто містить багато проблем, пов’язаних не тільки з фізичним та психологічним відновленням бійця, а й з його соціальним захистом, а це: покращення матеріальних умов, працевлаштування та забезпечення прав, гарантованих державою. Координаційна рада – це спільний робочий орган при Мукачівській РДА, який працюватиме у руслі вирішення проблемних питань військовослужбовців – учасників АТО та їх родин».

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно