Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Протести у центрі Мукачева: сутички, заблокована ратуша та крики "Ганьба" в адрес мера

Протести у центрі Мукачева: сутички, заблокована ратуша та крики "Ганьба" в адрес мера

Протести у центрі Мукачева: сутички, заблокована ратуша та крики "Ганьба" в адрес мера
Сьогодні, 17 березня, під стінами Мукачівського міськвиконкому проходить масовий мітинг викладачів та студентів ПТНЗ міста. В руках студенти тримають плакати з рідними надписами.
ВІДЕО ДНЯ

Сьогодні, 17 березня, під стінами Мукачівського міськвиконкому проходить масовий мітинг викладачів та студентів професійно-технічних училищ.

В руках учні тримають плакати з надписами "Віддайте нашу зарплату", "Профтехосвіті "Так!", "Припиніть голодомор профтехосвіти". 

Реклама

Позачергова сесія, присвячена питанню фінансування ПТНЗ міста, протривала всього 22 хвилини і єдине, що спромоглись зробити народні обранці від провладної в місті партії "Єдиний Центр" – це написати чергове звернення Прем’єр-міністру України та міністру освіти і науки. Присутні в залі представники профтехучилищ міста спробували задати питання міському голові Андрію Балозі. Та міський градоначальник не бажаючи відповідати на питання містян поспішив закрити сесію та покинути сесійний зал під вигуки "Ганьба".

Вже по завершенню позачергової сесії Мукачівської міської ради до студентів вийшов директор ДНЗ "Мукачівський центр ПТО" Василь Панас. Він повідомив присутнім, що сесія завершилась безрезультативно. Керівник Центру ПТО заявив, що зараз готуються позови до суду на Мукачівську міську рада та Закарпатську ОДА.

Реклама

Свій виступ освітянин завершив словами: "Ганьба міському голові! Ганьба Андрію Балозі!"

Протести у центрі Мукачева: сутички, заблокована ратуша та крики "Ганьба" в адрес мера – 34

Трохи згодом під Мукачівською міськрадою почались сутички. Студенти спробували зайти в приміщення ратуші, але їм завадила муніципальна поліція, яка з початку сесії закрила вхід до мерії міста. Студенти намагались силоміць відкрити двері, але їм цього не вдалось зробити.

Реклама

Обурені студенти ПТУ спробували прорватися через шлагбаум парковки до будівлі ратуші з внутрішнього двору, однак їхні спроби були зупинені. Також поліція стягнула додаткові сили до входу в будівлю та перекрила його службовим автомобілем. 

Слід відмітити, що мер міста Андрій Балога до протестувальників не вийшов. Натомість з офісу прокоментував ситуацію, що склалась.

Міський голова наголошує, що напруга виникає через те, що Президент наразі не підписав законопроект, який передбачає фінансування системи профтехосвіти з державного бюджету.

«Є Конституція України і її треба виконувати. Президент не підписав закон, тому й виникає соціальна напруга. Сьогодні депутати прийняли звернення до Кабміну про те, що місто готове фінансувати заклади, але має комплексно виконуватися закон України й щодо передачі майна. На сьогоднішній день працівники ПТУ – це працівники міністерства освіти.

Чому Президент не підписує закон? То може проблема не в Мукачеві, а питання до Києва? І Область має лобіювати це питання, але на сьогоднішній день зволікають", – йдеться у заяві мера.

Протести у центрі Мукачева: сутички, заблокована ратуша та крики "Ганьба" в адрес мера – 35

Працівники ПТУ Мукачева вирішили судитися з міносвіти та керівництвом країни. Таке рішення викладачі профтехосвіти прийняли під час зустрічі з міською владою.

Реклама

"Наразі саме через те, що Президент не підписав закон про фінансування ПТУ виникла соціальна напруга. Ще 4 лютого парламентарі ухвалили закон, яким зобов’язали виділити з державної казни на фінансування профтехосвіти. Цей закон підтримали 304 народні депутати. Закон було направлено на підпис Президенту ще 9 лютого, але він досі не підписаний", – йдеться у заяві Мукачівської міськради.

Працівники ПТУ заявили про готовність оскаржувати в суді бездіяльність керівництва країни, адже закон не підписано. Водночас працівники планують подати до суду за невиплату заробітної плати міносвіти.

За даними міністерства освіти і науки України взагалі не передбачено фінансування 78 установ професійно-технічної освіти в 33 містах 14 областей.

Протести у центрі Мукачева: сутички, заблокована ратуша та крики "Ганьба" в адрес мера – 36

Трохи згодом на місце протестів приїхали патрульні поліцейські. Вони провели "роз’яснювальну роботу" із студентами. А все через те, що були пошкоджені вхідні ворота на задньому дворі Мукачівського міськвиконкому.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно