Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Вірмени Закарпаття спростували причетність Богдана Андріїва до встановлення пам’ятного хреста-каменя "Хачкар"

Вірмени Закарпаття спростували причетність Богдана Андріїва до встановлення пам’ятного хреста-каменя "Хачкар"

Вірмени Закарпаття спростували причетність Богдана Андріїва до встановлення пам’ятного хреста-каменя "Хачкар"

Громадські активісти Ужгорода та вірмени, які проживають на Закарпатті, спростували інформацію про те, що мер Ужгорода Богдан Андріїв сприяв встановленню пам’ятного хреста, присвячений пам’яті геноциду вірменського народу.

ВІДЕО ДНЯ

«Офіційно публічно заявляємо, що мер Ужгорода Богдан Андріїв не надавав жодного сприяння у встановленні дорогоцінного пам’ятного хреста-каменю у центрі міста Ужгород, який є священним місцем, та має дуже велику історичну, культурну та духовну цінність для всіх вірмен, куди вони можуть прийти і вшанувати пам’ять співвітчизників, загиблих під час геноциду 1915 року. А відтак, як урочисте вручення йому, так і отримання міським головою вищезазначеної нагороди – це біль ніж цинічно та негідно.

Пам’ятний хрест-камінь «Хачкар» було встановлено в Ужгороді на Київській набережній біля Закарпатського обласного драмтеатру, рік тому, а саме 16травня 2015 року, в пам’ять про 100-річчя геноциду вірмен Османською імперією в 1915 р. Всі витрати по виготовленні, організації доставки та встановленню цього пам’ятного знаку було здійснено за кошти окремих небайдужих вірмен, що проживають в Закарпатті і поза ним, серед яких Арсен Мелкумян, меценат і почесний консул Вірменії в Закарпатті Карлен Ширинян та виключно завдяки безпосередній участі Гаспарян Вануша Аветисовича та Гаспарян Аветіка Ванушовича, зокрема, щодо вирішення питання по наданню земельної ділянки для встановлення даного пам’ятника та доставці Хачкару із Вірменії в Ужгород.

Реклама

Водночас, хочемо зауважити, що щоденну допомогу та контроль за процесом організації площі (облагородження, прибирання тощо) для майбутнього пам’ятнику і його безпосереднє встановлення здійснював саме вірменин Вануш Гаспарян – активний учасник столичного Євромайдану, який  18 лютого 2014 року під час Революції Гідності зазнав в Маріїнському парку біля Верховної ради України важких тілесних травм від «Беркута» за участь у мирній протестній акції (вибито 15 зубів, отримано перелом лівої руки та кісток носа, фаланги середнього пальця правої руки, ушкодження по всьому тілу, в т.ч. голови із десятком швів), волонтер батальйону «Айдар» та інших українських підрозділів, який з перших днів визвольної російсько-української війни по сьогоднішній день безпосередньо доставляє волонтерську гуманітарну допомогу наших українським військовим в зону АТО на Схід України.

Більше того міським головою на той час був Віктор Погорелов, який безпосередньо головував на засіданні виконкому, який надав дозвіл на встановлення цього хреста-каменю. А відтак, Богдан Андріїв не мав і не міг мати фізично жодного відношення до його встановлення.

Реклама

Ми нічого особистого проти міського голови м. Ужгород Богдана Андріїва не маємо, однак вважаємо, що даний вчинок – отримання цієї незаслуженої нагороди – є більш ніж ганебним і  негідним першої посадової особи міста.

«Гра на крові мільйонів вірмен, що загинули при їх геноциді Османською імперією в 1915 р., є недопустимою, бо вони заслуговують елементарної поваги до їх пам’яті, а не цинізм із незаслуженого нагородження осіб, які жодного відношення не мають до встановлення в Ужгороді пам’ятного Хачкару як символу вшанування їх пам’яті», – доповнює закарпатський вірменин Вануш Гаспарян.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно