Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Закарпатка вдома зайнялась хенд-мейдом: робить дуже смачні яблучні чіпси та медові смаколики

Закарпатка вдома зайнялась хенд-мейдом: робить дуже смачні яблучні чіпси та медові смаколики

Закарпатка вдома зайнялась хенд-мейдом: робить дуже смачні яблучні чіпси та медові смаколики

Хенд-мейдом нині займається чимало людей, однак молода жителька Перечина Оксана Маріаш виділяється з-поміж усіх тим, що виготовляє вдома смачні і натуральні подарунки: суміші для чаїв, фруктові чіпси та мед із сухофруктами і горішками.

ВІДЕО ДНЯ

Виявляється, до натуральності і природності Оксана була небайдужою давно, навіть спеціальність у Житомирі здобула незвичну – інженер-еколог лісового господарства. Що ж до свого захоплення виготовленням натуральних смаколиків, то воно в Оксани почалося із бажання робити приємні несподіванки близьким людям.

"Якось я зрозуміла, що ми всі дуже мало спілкуємося одне з одним, а свята витрачаємо не непотрібні застілля. Відтоді моя родина намагається більше часу проводити разом, виїжджати на природу, ходити у ліс, запрошувати до себе на чай друзів. Спілкування, тепла дружня атмосфера – це те, до чого дуже пасують мої смаколики. Тому я почала їх готувати для друзів, йдучи до них у гості чи просто на зустріч.

Реклама

Навіть найперші медові смаколики я зробила для подруги просто так. Знаючи, що зустрінуся з нею в кав’ярні, підсмажила лісові і грецькі горішки, залила їх медом у маленьких баночках, кришки баночок прикрасила кольоровою тканиною, все спакувала у плетений кошик, декорований сіном, і так прийшла до кав’ярні. Коли виклала усе це на стіл перед подругою, всі відвідувачі кафе озиралися із захватом. Подруга ж поширила фотографії цього подарунку у соцмережі, після чого на мене посипалися замовлення: зробіть і нам щось таке.

Закарпатка вдома зайнялась хенд-мейдом: робить дуже смачні яблучні чіпси та медові смаколики – 01
Реклама

Для мене така зацікавленість стала приємною несподіванкою, але і певним викликом, бо потрібно було вже подумати про етикетку і красиву презентацію продукції. Люди ж, за рекламними дослідженнями купують не сам продукт, а упаковку. Тому я розповіла про те, що буде всередині упаковки, моїй подрузі, талановитій дизайнерці Олі Тіводор, а вона розробила яскраві обгортки та пакети для моїх смаколиків", – розповідає Оксана.

Нині серед її продукції є медові десерти з різними наповнювачами. Сам мед Оксані привозить перевірений пасічник з Тур’ї-Пасіки. Його літнім медом майстриня заливає вже не просто горіхи, а й сливи, фаршировані грецькими горіхами, шматочки груші тощо. Тепер пробує поєднати з медом ще й вишню, фаршировану грецьким горіхом.

 

Реклама
Закарпатка вдома зайнялась хенд-мейдом: робить дуже смачні яблучні чіпси та медові смаколики – 02

Окрім медових десертів, Оксана готує і чайні суміші. Чаєм вони називаються просто так, адже всередині фірмової упаковки не має і граму чайного листя. Зате є інші надзвичайно корисні складові: гілочки груші, малини, вишні, чорниці і брусниці. "Про користь груші я прочитала в книзі Мирослава Дочинця. Його герой Андрій Ворон казав про те, що найцінніше, що у нас є в саду – гілочки груші. Я спробували зробити такий чай з гілочок груші, але він, може, і дуже корисний, але смаку і кольору не має. А от у додатку з вишнею і малиною вийшло дуже смачно. Гілочки вишні додають "чаю" нотки мигдалю, а малина дає колір. Разом же виходить не просто смачний, а й надзвичайно корисний напій. Моїй сім’ї він дуже подобається.

Друга суміш – чорниця з брусницею. Цей напій мені подобається насиченим смаком, а ще тим, що разом з гілочками в упаковці є ягідки, тож коли заварюєте у чашці цей чай, відчуваються всі смаки і запахи літа. Чорницю і брусницю заготовляють мені друзі у Вільшинках. Вони складають гілочки з ягідками у віники і сушать під дашком там, де сіно сушиться. Виходить дуже ароматна суміш. Цікаво, такі "народні" чаї найбільше цікавлять містян – людей, котрі живуть далеко від природи і цінують натуральність", – зізнається Оксана.

 

Закарпатка вдома зайнялась хенд-мейдом: робить дуже смачні яблучні чіпси та медові смаколики – 03

Третє, що виробляє молода мама з Перечина, – це фруктові чіпси. Почалося все з того, що її синочок дуже любив каші з сухофруктами, однак якості магазинних сухофруктів Оксана не довіряла. Спробувала зварити у сиропі айву, сушила її – вийшло непогано. А потім почула про яблучні чіпси, спробувала їх, розчарувалася у смаку, бо надто вже вони були пересушені, і вирішила спробувати зробити їх сама.

"Для того, аби вийшло 50 грамів яблучних чіпсів, мені потрібно близько кілограма яблук. Підходять для цього лише яблука білих сортів. Я їх чищу, вирізаю серцевинку, нарізаю скибочками, некрасиві скибочки забраковую, а інші відправляю до сушарки. Сушу при температурі 30 градусів, тоді чіпси мають приємну тонку скоринку, зберігають більше вітамінів.    

Реклама

З грушею працювати ще важче, далеко не кожен сорт підходить для сушіння. У результаті експериментів дійшла висновку, що найсмачніші і найкрасивіші скибочки грушевих чіпсів виходять з плодів, зібраних з дерева сусідки. Цьогорічний урожай груш я у сусідки вже наперед випросила", – сміється майстриня.  

Вона чесно зізнається, що виготовлення такої еко-продукції не є для неї справою дуже прибутковою, але вважає головною складовою цього хобі не гроші, а своє задоволення від роботи і тих вражень, які може подарувати людям своїми смаколиками. В Ужгороді продукцію Оксани Маріаш можна поки придбати лише в одному місці – мережі фітнес-клубів. Найкраще ж її десерти і чаї розкуповуються через соцмережі, там Оксану знаходять покупці і з Ужгорода, і зі Львова, і з Києва.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно