Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Селевий потік на Рахівщині затопив людські двори та пошкодив мости

Селевий потік на Рахівщині затопив людські двори та пошкодив мости

Селевий потік на Рахівщині затопив людські двори та пошкодив мости
Не встигло Закарпаття оговтатись від нещадного граду, який тиждень тому пройшовся кількома районами області, а вже в неділю, 26 червня, Рахівський район накрила чергова негода – сильна злива.
ВІДЕО ДНЯ

Не встигло Закарпаття оговтатись від нещадного граду, який тиждень тому пройшовся кількома районами області, а вже в неділю, 26 червня, Рахівський район накрила чергова негода – сильна злива.

Першими про надзвичайну ситуацію повідомили рятувальники. В районі с. Луги, Рахівського району, сформувався інтенсивний місцевий стік з потужними селевими потоками, який за рахунок захаращеності відходами лісу та побутовим сміттям спричинив підтоплення прибережних смуг та 33 дворогосподарств в населених пунктах району, а саме: с. Луги (підтоплено 23 дворогосподарства, з них 15 житлових будинків, частково пошкоджено 2 мости), с. Богдан (підтоплено 2 дворогосподарства, з них 1 житловий будинок), с. Видричка (підтоплено 8 дворогосподарств).

Реклама
Селевий потік на Рахівщині затопив людські двори та пошкодив мости – 21

Для розчищення русел гірських потічків було залучено 13 одиниць техніки та 35 чоловік ДП Рахівське ЛМГ. Від 3-ї державної пожежно-рятувальної частини м. Рахів залучено 1 одиницю техніки та 7 чоловік особового складу.

Реклама

За інформацією У ДСНС України у Закарпатській області, внаслідок негоди було знеструмлено 4 населені пункти Рахівського району, а саме: с. Розтоки, с. Видричка, с. Богдан, с. Луги. Загиблих та травмованих внаслідок негоди немає.

Вже трохи згодом почали з’являтись подробиці нищівної стихії. Величезна маса води, що ринула з гір, спровокувала селевий потік, який перекрив дорогу між селами Луги та Богдан, що неподалік Говерли. Річка Біла Тиса вийшла з берегів і підтопила прибережні селянські дворогосподарства.

Наступного дня після проливного дощу очільник Закарпаття Геннадій Москаль відвідав три високогірні села в Рахівському районі, які постраждали від підтоплень – Видрички, Богдан та Луги. Керівник краю оглянув місця підтоплень, поспілкувався з місцевими мешканцями й проконтролював хід відновлювальних робіт.

Реклама

«Надзвичайна ситуація на Рахівщині виникла через дві головні причини – аномальну зливу (за дві години в горах випала місячна норма дощу) та людський фактор, – заявляє Г.Москаль. – У Лугах, яке найбільше постраждало від стихії, селяни в кількох місцях звузили береги гірських потоків, щоб збільшити свої городи на півметра. У результаті хвиля води, яка ринула з гір, вийшла з берегів і підтопила господарства», – заявив керівник ОДА.

Читайте також:
Вода, яка лякає: користувачі соцмереж публікують фото та відео лиха на Рахівщині

«Ще в одному випадку господар поставив через гірський потік, який впадає в Білу Тису, цементний місток із дуже вузьким отвором для води. Лісове та побутове сміття захарастило місток, створило штучну загату, через яку вода вийшла з русла й підтопила селянські хати. Прийнято рішення демонтувати місток, оскільки він може й надалі штучно захаращувати потік. Більшість підтоплень сталася через штучні звужені селянами протоки для води, небажання періодично прочищати потічки і скидання в них лісового та побутового сміття», – додав Геннадій Москаль.

Варто відзначити, що у трьох селах працює 12 одиниць важкої техніки, яка розчищає затори зі сміттям та мокрою глиною біля селянських хат і вздовж доріг. Стихійне лихо на Рахівщині кваліфікується, як надзвичайна ситуація природного характеру локального значення. Допомога на відновлювальні роботи виділятиметься на рівні районного бюджету.

Селевий потік на Рахівщині затопив людські двори та пошкодив мости – 22

У соціальних мережах користувачі обговорюють ще одну причину катаклізму. Люди впевнені, що наслідки негоди були б набагато меншими, якби не було такого безжального винищення лісу. Саме вирізка хвойних та листяних дерев призводить до того, що все частіше з гір сходять селеві потоки, які завдають значних руйнувань.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно