Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

У лісах Закарпаття встановлюють годівниці для диких тварин

У лісах Закарпаття встановлюють годівниці для диких тварин

Не один пуд солі належить з’їсти мешканцям закарпатських лісів. Єгери Закарпаття уже почали встановлювати для тварин спеціальні годівниці, які допоможуть зберегти середовище проживання рідкісних ссавців і будуть підгодовувати в холоди.

ВІДЕО ДНЯ

 – Для організації підгодівлі взимку диких копитних тварин, таких як козулі, кабани та олені, лісники регулярно встановлюють годівниці. Солонці встановлюються для підтримки мінерально-соляного балансу, а комплекс годівниць, щоб тваринам було легше знайти їжу. Буде мінеральне живлення та ласощі – будуть і в молодняку міцнішими роги та здоров’я. Зміцнення кормової бази сприяє не лише збільшенню чисельності дичини, але і покращує умови мешкання видів, стримує їх від міграцій, служить засобом, що допомагає концентрувати тварин у певних місцях. Також такі годівниці допоможуть покращити та зберегти фізіологічні й репродуктивні якості диких тварин, повернутися у звичне для тварин середовище. Ми повинні берегти наших тварин щоб зберігати унікальність закарпатської природи, – підсумовує перший заступник начальника Закарпатського ОУЛМГ – головний лісничий Закарпаття Ігор Коцур.

Підготовку до годівлі та викладки кормів слід проводити протягом усього року. З метою збільшення кормової єдності угідь, створення умов життя багатьох видів мисливської фауни слід активно здійснювати основні біотехнічні заходи. Їх потрібно впроваджувати диференційовано, з урахуванням видового складу мисливської фауни, її розміщення на території в різні періоди року, обсягів природних кормів біотопів, умов їх можливого використання дикими тваринами. Найважчим періодом для тварин вважаються місяці з січня по березень. Адже у цей період зелені запаси вичерпуються і тваринам доводиться викопувати картоплю з фермерських господарств, гризти кору з дерев і навіть живитися хвоєю.

Реклама

Тому єгеря у лісомисливських господарствах заздалегідь облаштовують годівниці з лісовим і луговим сіном, гілковим кормом (у вигляді віників з листям) для підгодівлі оленів і козуль; снопики не обмолоченого вівса, конопель, горох для зайців; жолуді, дрібну картоплю, різні зернові корми для диких кабанів; зерно, сінну труху, просо, коноплі та інші насіння для сірих куріпок, фазанів. Зимова підгодівля мисливських тварин передбачає заготівлю запасу кормів не для годівлі тварин, а для використання його в екстремальних умовах для рятування тварин від голоду. Умовно сезон годівлі ділиться на три періоди – з 1 по 30 листопада, коли викладається 25% добової норми кормів; другий період – з 1 по 30 грудня – викладається 50% добової норми; третій період – з 1 січня по 10 лютого – викладається добова норма.

Тож тваринам у закарпатських лісах не варто боятися холодів, адже єгери забезпечать їх харчуванням у достатній мірі. Навіть якщо зима буде сніжною, тварини не залишаться без їжі.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно