Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Прокурор області розказав про боротьбу із незаконними вирубками лісів, земельними оборудками та злочинними схемами

Прокурор області розказав про боротьбу із незаконними вирубками лісів, земельними оборудками та злочинними схемами

Прокурор області розказав про боротьбу із незаконними вирубками лісів, земельними оборудками та злочинними схемами

Сьогодні, 10 листопада, відбулась прес-конференція прокурора Закарпатської області Володимира Гаврилюка на якій він розказав журналістам про стан справ в очолюваному відомстві, відповів на питання, які цікавлять представників преси та обговорив пріоритети у роботі правоохоронних органів краю.

ВІДЕО ДНЯ

Перш за все прокурор області поінформував, що завершено оновлення керівного складу керівництва прокуратури Закарпатської області. Призначено двох нових заступників прокурора області, які є одночасно і начальниками відповідних управлінь, – зазначає прес-служба прокуратури Закарпатської області.

Манькут Андрій Юрійович, котрий куруватиме прокурорське слідство та діяльність у сфері міжнародного співробітництва.
 
Під опікою Новікова Андрія Аркадійовича буде знаходитись представницька діяльність органів прокуратури та підтримання державного обвинувачення в суді. Прокурор області висловив впевненість, що оновлення керівного складу сприятиме активізації діяльності по виконанню тих першочергових завдань, які перед нами ставить час.
 
Окрім цього, на сьогоднішній день триває конкурс на заміщення посади керівника Берегівської місцевої прокуратури, яка з березня поточного року є вакантною. Важливим завданням органів прокуратури є максимальне використання всіх координаційних і наглядових повноважень для протидії злочинності та забезпечення законності в регіоні.
 
З метою стабілізації криміногенної ситуації у поточному році органами прокуратури області проведено 13 нарад координаційного характеру.
 
Як відомо одним з основних завдань, які поставив перед прокурором області Генеральний прокурор України - боротьба з незаконними рубками лісу в Карпатах. Прокуратура значно активізувала свою діяльність і усіх правоохоронних органів на цьому напрямі. Відтак, за період 2016 року територіальними органами поліції області на 24,2% більше викрито злочинів проти довкілля.
 
Із 282 облікованих злочинів вказаної категорії, 194 щодо незаконної порубки лісу. Найбільше таких фактів виявлено у Рахівському районі.
 
За фактами незаконної порубки лісу та реалізації незаконно отриманої деревини до суду скеровано 12 обвинувальних актів.
 
Лише за приблизними підрахунками у них встановлено майже 21,4 млн. грн. збитків та на 740 куб. м деревини накладено арешти.
 
У тих провадженнях, в яких ще триває слідство, проведено 124 обшуки, у 13 провадженнях – накладено арешт на майно: транспортні засоби та лісопродукцію; у 9 – отримано тимчасовий доступ до речей та документів; проведено 158 допитів.
 
Розказав прокурор області про найбільш складні кримінальні провадження, які розслідуються слідчими прокуратури. Зокрема, цьогоріч слідчими прокуратури до ЄРДР внесено відомості про вчинення восьми кримінальних правопорушень, за попередніми даними збитки від яких лісовій галузі регіону становлять понад 14,5 млн.грн.
 
Для прикладу: слідчими прокуратури проводиться досудове слідство за фактом зловживання своїм службовим становищем працівниками державного підприємства «Великобичківське ЛМГ», що стало причиною незаконної вирубки 249 дерев породи «бук», чим завдано збитків державним інтересам на загальну суму понад 2,7 млн.грн.
 
Щодо незаконного експорту деревини, прокурор наголосив, що і тут ми активно протидіємо злочинним намірам. Так, прокуратурою Закарпатської області, спільно із Управлінням Служби безпеки України в Закарпатській області, викрито групу осіб, які складали завідомо підроблені офіційні документи, а саме товарно-транспортні накладні, документи про походження деревини, які в подальшому збували суб’єктам господарювання для подальшого експорту незаконно зрубаних лісоматеріалів у країни Європи.
 
Досудове розслідування у кримінальному провадженні завершено. 2 листопада обвинувальний акт стосовно групи осіб, обвинувачених у скоєнні кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 358 КК України, прокуратурою області скеровано до суду.
 
На запитання журналістів про незаконні оборудки у сфері земельних відносин, Володимир Гаврилюк  назвав деякі цифри та конкретні приклади. Зокрема, зареєстровано 21 кримінальне провадження та заявлено 40 позовів на суму 111,4 млн. грн., що майже у 3 рази більше як у минулому році. Заходами представницького характеру повернуто та попереджено незаконне надання 222 га земель.
 
Як приклад, прокуратурою області розпочато кримінальне провадження стосовно службових осіб Закарпатської обласної ради, ДП «Мукачівське державне лісове господарство», КП «Центр сприяння розвитку туризму «Синяк» за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, які зловживаючи службовим становищем створили об’єкт природно-заповідного фонду - регіональний ландшафтний парк Синяк – з метою подальшого безоплатного використання та володіння через вказане підприємство особливо цінними землями (лісогосподарського призначення) площею понад 200 гаорієнтовною вартістюпонад 45 млн. грн.
 
Тячівською місцевою прокуратурою до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, службовими особами Головного управління Держгеокадастру в Закарпатській області, які зловживання службовим становищем протягом 2013 - 2016 років незаконно передали у власність громадянам 19 земельних ділянок загальною площею 1,93 га в урочищі Драгобрат за межами населеного пункту смт. Ясіня Рахівського району, чим інтересам держави спричинено тяжких наслідків.Проведення досудового розслідування доручено слідчим органів Національної поліції.
 
Дані кримінальні провадження знаходяться на моєму особистому контролі – підкреслив прокурор області.
 
Крім того, Закарпатським окружним адміністративним судом задоволено позов прокуратури області до управління Держгеокадастру в Ужгородському районі, Ужгородської міської ради та відділу землекористування Ужгородської міської ради про визнання протиправними дій та зобов’язання відновлення статусу земельної ділянки рекреаційного призначення стадіону «Авангард» площею 12,459 га.
 
Завданням прокурорів на цьому напрямі має стати  мобілізація зусиль до викриття злочинних схем.
 
На запитання журналістів щодо анонсованої акції  «пересічників» з перекриття кордону,  прокурор області зазначив, що згідно чинного законодавства громадяни України мають право збиратися та висловлювати свої думки на мирних акціях. І держава має їм забезпечити реалізацію цього права. Проте у даній ситуації «пересічними» повинні додержуватися закону і звернутися до Ужгородської міської ради з цього приводу. І вже міська рада має право  вплинути на цей факт. Зокрема, я звернувся з листом до Ужгородського міського голови Богдана Андріїва у якому детально розписав позицію прокуратури з цього приводу, а також запропонував  міському голові в законний спосіб вирішити вказану ситуацію – звернутися до суду, аби в подальшому вже за рішенням суду правоохоронці могли в повній мірі реалізувати додержання безпеки руху на транспортних комунікаціях. Адже, проводити такі акції громадяни мають право і ніхто не збирається їх обмежувати і цих правах, але при цьому їх проведення неприпустиме саме на державному кордоні. Адже при цьому порушуються права інших громадян, в тому числі іноземців на вільне пересування.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно