Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Музей, у який вкладено душу

Музей, у який вкладено душу

Перебуваючи вчергове у майстерні народного художника України Івана Шутєва в Ужгороді, на журнальному столику випадково помітив журнал «Пам’ятки України». Повнокольоровий глянець вигідно відрізняється від свого попередника і майже тезки «Пам’ятники України», у якому 35 років тому я опублікував свою першу науково-популярну статтю.

ВІДЕО ДНЯ

На обкладинках номеру 4 за квітень 2016 року нашу увагу привернули фоторепродукції церков знайомого пензля. Побачивши мою зацікавленість, Іван Михайлович Шутєв підтвердив: «Так, це мої роботи із серії «Молитва в дереві». І розповів досить цікаву історію.

Музей, у який вкладено душу – 01
Реклама

Десятиліття тому після однієї з виставок своїх робіт у Мукачеві Іван Михайлович зустрівся із Михайлом Рябцем – київським закарпатцем та знаним державним і громадським діячем – засновником благодійного фонду «Духовне відродження Закарпаття», що ставив за мету опікуватися ремонтом і збереженням храмів рідного краю. В Івана Шутєва була чимала колекція власних картин дерев’яних церков і дзвінниць Закарпаття, яку він створював упродовж півстоліття. Тож у разі розпорошення існувала реальна загроза її втрати. Тим паче, що більше половини намальованих сакральних об’єктів з різних причин в реальності вже не існувало. Тому благодійник так боляче перейнявся долею колекції картин. Коли Михайло Рябець потрапив у майстерню Івана Шутєва, то побачив там 109 живописних творів різного калібру, а також масштабне полотно – копію картини видатного уродженця Мукачева, художника зі світовим іменем Міхая Мункачі «Христос перед Пілатом», оригінал якої зберігається у Будапешті в Угорській національній галереї. За словами екс-голови ЦВК вони порозумілися з майстром пензля і колекція перейшла у власність благодійного фонду. Розгорнувши в одному з приміщень постійнодіючу виставку, Михайло Рябець дізнався від брата, що у селі Розтока, на Міжгірщині, живе народний умілець Андрій Воробець, який майстерно виготовляє макети дерев’яних храмів. Ось так склалася нині діюча виставка з-понад сто картин та сорока трьох макетів дерев’яних церков Закарпаття, експонованих на вишиваних рушниках. Спочатку вона відкрилася на вулиці Берегівській у Мукачеві, відтак уже майже десятиліття оригінальна музейна експозиція прописалася за адресою: вулиця Пирогова, 4, у місті над Латорицею. За сприяння чудового фахівця Михайла Сирохмана виставка набула нинішньої презентабельності. З його ж допомогою, – наголошує Михайло Рябець, – ми підготували і видали фотоальбом «Молитва в дереві», щоб дарувати своїм гостям і друзям.

Музей, у який вкладено душу – 02
Реклама

Коли один із послів США наприкінці своєї каденції в Україні прощався з нашою країною, йому порадили побувати у мукачівському музеї. Дипломат був настільки вражений від побаченого, що написав: «За своє свідоме життя я відвідав переважну більшість країн світу, побував у найкращих музеях світу, але нічого кращого не бачив». З притаманною йому скромністю, проте не без гордості за виконану справу, президент благодійного фонду «Духовне відродження Закарпаття» Михайло Рябець каже: «Я вклав у той музей душу!» Про це ми ще більше довідалися із розмови з Михайлом Михайловичем, а також із цікавих матеріалів з десятками світлин закарпатських церков згаданого номера журналу, де вміщено і розлоге інтерв’ю Михайла Рябця «Бог любить того, хто любить Бога!»

Музей, у який вкладено душу – 03

«Музей-виставка картин та макетів дерев’яних церков Закарпаття» має всі шанси стати одним із найвідвідуваніших об’єктів туристичної інфраструктури нашого курортно-рекреаційного краю під назвою Срібна Земля. Щоправда, за словами гостинної і привітної керівниці музею Тамари Маркович, поки що глядацького буму у музейному закладі не спостерігається. А жаль. Бо у нас в області не лише тисячі допитливих гостей-туристів, а й десятки навчальних закладів – від дошкільних до вишів – вихованцям яких буде корисно і повчально ознайомитися з експозицією народної пам’яті. Отож і майстер народної творчості Андрій Воробець, якого вже немає поміж нас, і нині здрастуючі народний художник України Іван Шутєв та президент БФ «Духовне відродження Закарпаття» Михайло Рябець, які є співтворцями експозиції музею, запрошують Вас на побачення з прекрасним в Мукачево.

Реклама

Василь Гарагонич, професор кафедри туристичної інфраструктури і сервісу Ужгородського національного університету, доктор історичних наук, заслужений працівник освіти України

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно