Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Голова Закарпатської облради разом з трьома керівниками областей у присутності спікера ВРУ підписали звернення до уряду

Голова Закарпатської облради разом з трьома керівниками областей у присутності спікера ВРУ підписали звернення до уряду

Голова Закарпатської облради разом з трьома керівниками областей у присутності спікера ВРУ підписали звернення до уряду
ВІДЕО ДНЯ

Голова Закарпатської облради Михайло Рівіс взяв участь у круглому столі на тему: «Проблеми та перспективи розвитку гірських районів України», що відбувся  днями на Сколівщині Львівської області. Там керівники чотирьох західних областей підписали звернення до Кабміну розробити державну програму підтримки розвитку Українських Карпат.

У ході заходу участь також взяли голова Верховної Ради України Андрій Парубій, перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода, народні депутати, керівництво Львівської, Чернівецької та Івано-Франківської областей, районних та міських рад Карпатського регіону, – стверджує прес-служба Закарпатської облради.

Реклама

Наголошувалось, що таке важливе зібрання, де обговорювались проблеми та перспективи гірських регіонів України, відбулося вперше за період незалежності. Йшлося про необхідність напрацювати окрему державну  програму розвитку гірських районів, без чого буде складно вирішити екологічні та інфраструктурні проблеми Карпат. Основною метою було визначено перетворити депресивні райони на розвинуті території за європейським прикладом, що базуватиметься на:

– інфраструктурі (дороги, мости, пункти пропуску);

Реклама

– екології (регуляція вирубок, винесення сміттєзвалищ за межі Карпат, міжнародні екологічні проекти);

– туризмі (макроекономічна стратегія регіону, зелений туризм);

А присутні на зустрічі місцеві керівники внесли ряд своїх пропозицій. Основним, на їх думку, є створення робочих місць, зокрема в галузі традиційних промислів – тваринництво та деревообробка. В цьому контексті гостро стояло питання заборони вивозу лісу-кругляка та залучення інвестицій в переробну промисловість. Також важливим є залучення та впровадження міжнародних і державних проектів і навчань в галузі туризму за прикладом Альп.

Реклама

Голови чотирьох рад просили зробити можливим залучення інвестицій для інфраструктурних та рекреаційних проектів у Національних парках (до прикладу, у Тисовці австрійці готові створити сучасну гірськолижну базу). Також йшла мова про врахування особливостей впровадження реформи децентралізації у гірських районах.

Очільники рад коротко озвучили свої основні проблеми. Це, зокрема: вирубка лісів, розвиток деревообробної промисловості та залучення інвестицій у цю галузь; доступність дошкільної, загальної, позашкільної освіти та медицини; стан доріг, мостів, комунікації та інфраструктури; співпраця в рамках міжнародних проектів та відкриття нових переходів на кордонах; розв’язання екологічних проблем, розвиток екотуризму та рекреації; співпраця з центральною владою в галузі реформи децентралізації, лібералізації законодавства та темпів прийняття рішень; відсутність стратегії розвитку регіону загалом та ключових галузей (туризм, тваринництво, деревообробка); втрата людського ресурсу та створення робочих місць.

Особливо гостро стояло питання 25% надбавки для мешканців гірських районів, фінансування якої, за словами Андрія Парубія, закладене у бюджеті 2017 року, який, за його словами, буде ухваленийдо 22 грудня.

Обговоривши проблеми, учасники зустрічі обговорили питання про перспективи регіону та шляхи їх реалізації.

– По дорогах у гірських районах має бути окрема поправка. Це дозволить вирішити не просто дорожню проблему, а й її соціальну складову. Карети швидкої допомоги зможуть нормально реагувати на виклики, туристи легко добиратимуться до місць відпочинку у Карпатах. Також готова хороша дорожня інфраструктура приваблюватиме інвесторів», – впевнений голова Львівської облради Олександр Ганущин. За його словами, недостатньо лише апелювати по допомогу до партнерів з Європейського Союзу, держава також має докластися до розвитку потенційно перспективного регіону.

Під час дискусії наголошувалося, що зелений туризм, транскордонна співпраця – напрямки, які до певної міри розвиваються самостійно, але водночас їх можна підтримати і коштами із Держбюджету. Нині потрібно не просто констатувати рівень проблем Українських Карпат, а шукати шляхи їх вирішення. І державна програма – один із способів вивести гірські райони на новий рівень.

За підсумками круглого столу керівництво обласних, районних, міських рад зазначених областей та місцевих рад – членів Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна» закликали уряд України розробити державну програму підтримки розвитку Українських Карпат із залученням повноважень представників західноукраїнських регіонів.

Реклама

Відповідну декларацію підписали  у присутності голови Верховної Ради України Андрія Парубія. У зверненні йдеться, що лише розробка та ефективна реалізація комплексної державної політики підтримки розвитку Карпат з такими пріоритетами як:

– розвиток дорожньо-транспортної інфраструктури (з метою забезпечення доступності в рамках регіону Карпат);

– підтримка вирішення екологічних проблем;

– розвиток туризму і збереження історико-культурної спадщини може бути дієвим інструментом забезпечення сталого, збалансованого розвитку гірських територій Українських Карпат, підвищення їх економічної конкурентоспроможності та підняття рівня життя місцевого населення, а також збереження навколишнього природного середовища, природних ресурсів та багатої етнокультурної спадщини регіону.

У своєму виступі голова Закарпатської облради Михайло Рівіс підтримав своїх колег зі Львівщини, Буковини та Івано-Франківщини, підкресливши, що охорону, збереження та  розвиток Карпат не можна досягнути зусиллями лише одного регіону. Потрібна системна та комплексна державна політика, міжрегіональна співпраця.

– Підтримуємо ініціативу гірських регіонів щодо звернення до Кабінету Міністрів України і потреби розробки та впровадження Державної програми підтримки розвитку українських Карпат. Також закликаємо долучитися до просування цієї ініціативи усіх небайдужих парламентарів, керівників самоврядних установ, громадських організацій, науковців, – зазначив спікер Верховної Ради України Андрій Парубій.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно