Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Робити добрі справи – модно або Вони роблять цей світ кращим

Робити добрі справи – модно або Вони роблять цей світ кращим
Без роботи великої армії волонтерів та благодійників не було б цікавих свят, креативних акцій та, навіть, сучасного українського війська.

Минулого тижня Закарпаття відзначливо два, без перебільшення, важливі свята – Міжнародний День волонтера та Всеукраїнський день благодійності. Саме без роботи великої армії волонтерів та благодійників не було б цікавих свят, креативних акцій та, навіть, сучасного українського війська.

ВІДЕО ДНЯ

Тож газета «Панорама» (у номері від 8 грудня) вирішила поспілкуватись із винуватцями свята – представниками благодійних спільнот, які на волонтерських засадах роблять цей світ кращим.

На Закарпатті працює чимало благодійних організацій. Але не кожна має давню історію та міжнародне визнання. Такою спільнотою є Благодійний фонд «Карітас» Мукачівської греко-католицької єпархії. Хоч місцевий «Карітас» виник усього лише у 2004 році, та перші подібні об’єднання в Україні з’явились одразу після проголошення Незалежності України – у 1991 році. Та сам рух був започаткований у 1897 році у німецькому місті Фрайбург.

Реклама

Керівник фонду отець Мирослав Русин у коментарі газеті «Панорама» розповів, що благодійники закарпатського «Карітасу» протягом своєї 12-річної діяльності займаються кількома проектами. Так, на базі цієї організації діє Дім Милосердя імені Покрови Пресвятої Богородиці. У тимчасовому притулку проживають особи , частіше похилого віку, які по ряду причин не мають змоги перебувати вдома чи з родиною. Спеціально підготовлений персонал та медичні сестри з лікарень міста стежать за станом здоров’я та загальним самопочуттям проживаючих тут людей. Духовні потреби задовільняють отці та семінаристи-випускники.

«У цьому Домі цілковито панує атмосфера домашнього затишку. І це в оселі, де хтось доживає свого віку, а хтось (тут є й молоді інваліди з важким перебігом захворювання) день за днем очікує на диво одужання. Когось привезли, «підкинули» власні діти, а хтось сам попросився», – мовив керівник проекту Мирослав Русин.

Реклама

Крім того, при благодійному фонді діє і денний центр для людей похилого віку. Цей центр відвідують самотні жінки та чоловіки поважних років, для яких добре слово, порада, тепла усмішка є життєво необхідною.

Як розповів отець Мирослав Русин, соціальні працівники благодійного фонду займаються не лише у центрах, але і вдома. Благодійники активно займаються домашньою опікою над людьми похилого віку. У рамках домашньої опіки «карітасівці» доглядають хворих та немічних людей, надають допомогу у веденні домашнього господарства та організовують дозвілля.

Окрім допомоги людям похилого віку, не менш важливою є і допомога переселенцям зі Сходу України, які через військові дії були змушені покинути власні помешкання. Як розповів газеті «Панорама» керівник благодійного проекту Валентин Левшаков, постраждалі сім’ї отримують від благодійників гуманітарну допомогу у вигляді пакунків з продуктами харчування, побутової хімії, одягу та взуття. Крім того, для дорослих та дітей проводяться різноманітні безкоштовні культурні заходи. Зокрема, майстер-класи з рукоділля та образотворчого мистецтва, подорожі, екскурсії, театральні вистави, літні табори.

Реклама

Милосердний фонд «Карітас» проводить різноманітні заходи. Так, у Міжнародний день волонтера, який світ відзначає 5 грудня, на території Хрестовоздвиженського кафедрального собору відбувся благодійний ярмарок. «Карітасівці» на ньому продавали святкові подарункові чобітки, яблука, пряники, вервички. Варто зауважити, що під час заходу було зібрано 9 тисяч гривень на підтримку сімей, які звертаються по допомогу до спільноти.

Але не лише під час благодійних ярмарків можна допомогти тим, хто потребує опіки. Раніше закарпатські студенти організували популярний проект «Купи зустріч – подаруй дитині свято», під час якого кожен охочий може, не відходячи від власного дому, купити зустріч з людиною, яка теж взяла участь у цій акції.

Один із організаторів акції Денис Ман розповів газеті «Панорама» про те, що цей проект був започаткований 7 років тому: «Тоді члени ГО «Єдине студентство» вирішили зробити якусь нетипову для того часу новорічну благодійну акцію і запустили аукціон побачень «Купи зустріч – подаруй дитині свято». В перший рік взяли участь не більше 40-50 учасників, і більшість з них були саме студенти. Тоді вдалось зібрати майже 2 тисячі гривень. Хоча сума на цей час і здається мізерною, але тоді ми були раді і цьому. З року в рік кількість учасників зростала. Ми постійно підживлюємо акцію якимсь новим проектом. Таким чином вона не стає нудною».

І справді, щороку кількість учасників аукціону та зібрані суми лише зростали. Наприклад, у 2013 році на допомогу дітям було зібрано 60 656 гривень, у 2014 р. – 54 080 грн, а у 2015 р. – рекордні 100 125 гривень. За ці кошти волонтери проекту відвідали не один дитячий заклад області, а саме: дім малютки та реабілітаційний центр у Сваляві, Ільницьку та Берегівську школи-інтернати, дитячий будинок у селі Нижній Бистрий Міжгірського району.

Організатор передсвяткового благодійного аукціону розповів, що у 2014 році покупець Володимир Бочкор оплатив благодійну зустріч за 10 тисяч гривень. 550 учасників – саме стільки
людей наразі бере участь у проекті «Купи зустріч – подаруй дитині свято».

Однак на цьому благодійники не зупиняються і вже ініціюють створення благодійного фонду «Подаруй дитині свято».

Символічно, що напередодні новорічно-різдвяних свят Україна відзначає Дні волонтерів та благодійників, адже без їхньої роботи багатьом людям, яким так необхідні опіка та допомога, не відбулось би святкової атмосфери.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно