Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Найбільше дерево тису в Українських Карпатах зростає на Рахівщині

Найбільше дерево тису в Українських Карпатах зростає на Рахівщині

Найбільше дерево тису в Українських Карпатах зростає на Рахівщині

Зимовий ліс Карпат прикрашають кольором літа наші вічнозелені ялини, ялиці, сосни. Але є ще одна, рідкісна деревна порода, яка теж вічнозелена, це втаємничений тис.

ВІДЕО ДНЯ

Він дійшов до сьогодення переживши минулі геологічні епохи і за це його віднесено до реліктів. Це дерево, серед інших шпилькових, своєрідний рекордсмен. Його деревина найміцніша, важка і дуже щільна – тоне у воді. Живе найдовше: згідно наукових даних, від 1 до 3 тисяч років! Цей вид саме тіневитривалий, серед інших лісоутворюючих порід лісів Карпат.

В Червоній книзі України, приводяться дані про тис де сказано, що в Карпатах найбільша з ізольованих популяцій знаходиться у заказнику "Княждвірський"(біля 22 тис. екз. Найбільший з них на висоті 1,30 м має діаметр 32 см..), що на Івано- Франківщині, а на Закарпатті – зрідка трапляється в Карпатському біосферному заповіднику, та в чотирьох лісгоспах. Не приведено жодних даних, завдяки яким, читач мав би інформацію, про кількість цих дерев, про їх вік, про їх висоти та діаметри в нашому районі.

Реклама

Працівники науково-досліних відділень заповідника підтримали нашу ініціативу про започаткування створення бази даних про тис, який зростає на території Рахівського району не тільки в лісах, а і на присадибних ділянках, парках та інших місцях. Мета цього заходу – зібрати якомога більше матеріалу про кількість, місця зростання, плодоношення,вік, товщину та висоту червонокнижних дерев.

З даних , що зібрані на сьогоднішній день, можна зробити цікаві висновки. Так найбільше тису в районі де б видумали ? В Косівсько-Полянському лісництві Великобичківського ДЛМГ. Там в 2010 р створено лісові культури з участю тису на площі 1,4 га та проведено доповнення в 2011 р. Сумарна кількість рослин , що були висаджені,склала 4020 шт. Але це штучне насадження. А ось особливо цінні природні осередки збереглися на території Кісв’янського ПНДВ, в урочищі "Соколине Бердо" в кількості 78 штук, висотою до 4 метрів та на території Трибушанського ПНДВ, де разом з територією Діловецького лісництва, що ввійшла до КБЗ без вилучення, зростає близько сотні особин висотою від 0,25 м до 10 м висотою, та найбільшим діаметром - 35 см. Пошукові роботи тут ще тривають і будуть завершені в наступному році.

Реклама

Не менш цікаві кількісні дані по населеним пунктам: в Лугах -1, Богдан-Бребої-1,Відричці-2, Рахові-5, Костилівці та Вільховатому - 4, Діловому-12, Лузі-4, Косівській-Поляні-2, В.Бичкові, Верхньому-Водяному -2 . Ці дані, звичайно, не остаточні, вони будуть уточнюватися та з часом доповнюватися. Зі всіх цих особин неперевершеною красотою форми крони та розмірами стовбура вражають п’ять: три у Діловому, одна у Костилівці та одна у Косівській-Поляні. Найбільше з цих дерев росте в кількох десятках метрів від річки Тиси в селі Діловому, в місцині, що зветься "Солован" на присадибній ділянці Матчука П.І Діаметр цього величавого красеня - 66 сантиметрів на висоті 1,30 м та висота 11,2 метрів. Поруч росте тис жіночої статі (тис- дерево дводомне), трохи менших розмірів і щорічно плодоносить. На нашу думку, дані два дерева цього рідкісного виду, як найбільші і найстаріші в Українських Карпатах, необхідно офіційно віднести до пам’яток природи.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно