Як відзначали Різдво на Закарпатті: жителі Макарьова розповіли про давні різдвяні традиції Святої вечері
Святий вечір – одне із найважливіших для християн родинних свят. Українці сідають за святкову різдвяну вечерю. Вона з давніх-давен була урочистою, адже свято Різдва вважали одним із найважливіших у році.
ВІДЕО ДНЯУ цей день українці намагалися нічого не їсти, аж поки на небі не засяє перша зірка, адже люди вірили, що саме цього дня народився Ісус Христос.
Того, хто першим побачив різдвяну зірку, вважали найщасливішим у сім’ї.
РекламаСвятий вечір – найсмачніший день, коли кожна сім’я створює у своїй оселі атмосферу затишку та щастя, багатства і благодаті.
Протягом цілого дня жителька Мукачівщини Надія Лазар не їсть. Під вечір господар із сокирою у руках обходить усі дерева, а також кормить усю худобу.
РекламаСвятковий стіл накривають новою скатертиною. А на столі – 12 страв. Кутю на Закарпатті готують одиниці. Головною стравою закарпатського святкового столу є бобальки.
Замість дідуха – ящик із соломи. У ньому – цукерки.
У кожну хату також ходять колядники – так звані "бетлегеми".
РекламаБільше про традиції закарпатського Різдва – у сюжеті "Фактів".